Partidul Verde solicită Parlamentului dezbaterea de urgență a Raportului special CLIMATE CHANGE 2022

S-au inaugurat lucrările de reabilitare de la internatul Liceului Forestier din Râmnicu Vâlcea
17/05/2022
ZILELE RÂMNICULUI 2022 – programul evenimentelor
17/05/2022

Criza climatică nu ocolește și nu va ocoli România. Deja sunt schimbări climatice care ne afectează viața. Fenomene meteo extreme, deșertificare în sudul țării, secări de râuri, biodiversitate afectată, poluare, ”insule de caldură” în orașe, etc.

Reducerea emisiilor de carbon, până la obținerea neutralității climatice și evitarea, astfel, ca temperatura globală să depășească durabil 1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial, reprezintă obligații vitale și pentru România.

Sute de specialiști reputați la nivel global au analizat 18.000 de lucrări de specialitate și au lansat cel mai puternic avertisment, un veritabil Cod Roșu pentru Umanitate, cu privire la sănătatea planetei, la riscul major al degradarii ireversibile a vieții pe Pământ.

Ei avertizează că, foarte probabil, în cel puțin unul din următorii cinci ani, temperatură globală va depăși pragul de creştere de 1,5 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial.

Nu ne putem permite să aşteptăm doi ani, cinci ani, zece ani, ne apropiem periculos de mult de momentul în care va fi prea târziu“- precizează acești specialiști.

Cerem ca partidele din parlamentul României, politicienii care au primit votul de încredere al cetățenilor, să dezbată urgent acest Raport într-o ședință specială transmisă direct pe posturile de televiziune. Ar fi un dublu exercițiu de responsabilizare: politică și cetățenească. Aleșii trebuie să spună opiniei publice românești, deschis, onest, cum vor acționa pentru a adapta legislația și politicile publice din România la avertismentele acestui Raport al ONU.

Nu este timp de pierdut. Ratăm oportunități și ne adâncim în nesiguranță în fiecare zi tocmai pentru că nu există un Plan Strategic Unic de combatere a schimbărilor climatice și o instituție integrată în România care să coordoneze toate acțiunile și politicile privind climate change.

Demersul nostru, concretizat și printr-o pichetare a Parlamentului României, marți 17 mai, începând cu orele 16, pe latura dinspre Parcul Izvor sub deviza ”Degeaba facem copii dacă le omorâți viitorul!”, vizează sensibilizarea membrilor Legislativului asupra responsabilității uriașe pe care o au cu privire la informarea corectă a opiniei publice asupra crizei climatice și în privința măsurilor urgent de luat pentru ca România să aibă Viitor.

Partidul Verde
www.partidulverde.ro

Institutul Verde
www.institutulverde.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.