MAE anunță o nouă reuniune în cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”

BNR prezină balanţa de plăţi şi datoria externă
14/06/2022
Plăți de peste 430 de milioane de euro, prin AFIR, în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților publice, în ultimii doi ani
15/06/2022

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță desfășurarea luni, 13 iunie 2022, a unei noi reuniuni din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”, cu reprezentanții comunității românești și ai mediului asociativ românesc din Statele Unite ale Americii. La reuniunea desfășurată în format hibrid, la Washington D.C., au participat reprezentanți ai conducerii Departamentului Consular din cadrul MAE (DCons) și ai Consulatelor Generale ale României la New York, Chicago, Los Angeles și Miami.

În cadrul reuniunii, reprezentanții mediului asociativ românesc din Statele Unite ale Americii au semnalat o serie de aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro), au subliniat necesitatea continuării procesului declanșat de MAE în vederea debirocratizării serviciilor consulare, necesitatea unor adaptări legislative și extinderea măsurii, deja pusă în aplicare de MAE, de transmitere a documentelor prin poștă/curier rapid, precum și aspecte legate de muncă și protecție socială.

De asemenea, reprezentații mediului asociativ au apreciat în mod deosebit demersurile MAE, respectiv ale oficiilor consulare din SUA de a veni în sprijinul cetățenilor români, prin organizarea consulatelor itinerante (mobile). MAE amintește că, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2022, au fost organizate 66 de consulate itinerante (mobile) din totalul de 154 de astfel de acțiuni itinerante (mobile) de prestare de servicii consulare pentru cetățenii români programate pentru anul 2022, în cadrul cărora au fost procesate 17.186 de servicii consulare. La acest moment a fost depășit, deja, numărul consulatelor itinerante organizate în anul 2021, respectiv 64 de consulate itinerante, în cadrul cărora au fost procesate aproximativ 15.000 de servicii consulare (http://www.mae.ro/node/58845).

Pe parcursul dialogului, reprezentanții MAE au prezentat proiectele pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunității românești din străinătate, în special în ceea ce privește redimensionarea și modernizarea rețelei consulare a României, inclusiv pe spațiul american, procesul de debirocratizare și digitalizare a serviciilor consulare și proiectele de îmbunătățire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special www.econsulat.ro și Call Center, aspectele privind eliberarea cărții electronice de identitate și continuarea organizării de consulate itinerante (mobile). Totodată, a fost evidențiată preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătățirea modului de relaționare și interacțiune a personalului consular cu solicitanții de servicii consulare.

Alte elemente de noutate abordate în cadrul dialogului cu membrii comunității românești din Statele Unite ale Americii au fost demersurile MAE și condițiile necesare pentru includerea României în Programul Visa Waiver, care va permite cetățenilor români să călătorească fără viză în SUA, pentru scurtă ședere (de până la 90 de zile), în scop de afaceri sau turistic. Cu acest prilej, reprezentanții MAE au reamintit că a fost elaborat și pus la dispoziția cetățenilor români un pliant (de tip „Smart Flyer”), care conține informații utile referitoare la pașii de urmat pentru obținerea vizei necesare pentru călătorii de scurtă ședere în Statele Unite ale Americii, în scop de afaceri sau turistic: http://www.mae.ro/node/58666.

Reprezentanții MAE și membrii comunității românești au purtat un dialog deschis, fiind subliniate, și cu această ocazie, demersurile MAE de profesionalizare și îmbunătățire a relaționării și comunicării personalului consular cu cetățenii români.

Evenimentul a fost accesibil pe paginile de socializare ale Departamentului Consular/MAE și Ambasadei României la Washington.

***

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în anul 2015, la inițiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, și a fost reluat în anul 2021, prin acțiuni de informare dedicate cetățenilor din afara granițelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activității consulare, în vederea asigurării asistenței și protecției cetățenilor români aflați în străinătate. Până în prezent au avut loc peste 30 de întâlniri cu reprezentanții comunității românești din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru și Regatul Spaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de „Dialog cu diaspora pe teme consulare” sunt adaptate la problematica specifică din statul de reședință/circumscripția consulară. De asemenea, fiecare reuniune include și o sesiune de întrebări și răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanții MAE și ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare oferă comunităților și mediului asociativ românesc informații și clarificări cu privire la activitatea desfășurată în statele de reședință.

Demersul continuării programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022” vine în sprijinul cetățenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, și creează astfel un cadru de dialog deschis și constant prin intermediul căruia reprezentanții comunităților românești au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalități de îmbunătățire a calității serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricțiilor impuse de criza sanitară asupra activității consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităților românești pentru anul 2022 prevede organizarea unui număr de nouă întâlniri, în cadrul cărora vor fi invitați să participe membri ai comunităților românești din Europa (țările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania și Ungaria), Asia (Malaysia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia și continentul nord-american (Canada).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.