Ministerul Sănătății este conștient de importanța problematicii IAAM în spitalele din România

Romsilva a majorat volumul de lemn pus pe piață
19/10/2022
Primarul Mircia Gutău a semnat cu Ministrul Mediului un contract de finanţare de aproape 780.000 de euro pentru realizarea unui Centru de colectare deşeuri prin aport voluntar la Feţeni
20/10/2022

Ministerul Sănătății aduce precizări cu privire la informațiile apărute în presă despre IAAM înregistrate la Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

  1. Târgu Mureș

Ministerul Sănătății a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00 despre existența unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureș pentru a verifica la fața locului situația și a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.

Potrivit datelor medicale puse la dispoziție de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, pacienții care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensivă. Aceștia erau în stare critică în momentul internării în secția ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolați din focar au fost Piocianic și Acinetobacter multirezistenți la antibiotice.

Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secția ATI, iar intervențiile chirurgicale au fost sistate; a început imediat activitatea de curățenie și dezinfecție a secției, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienților existenți în secție și a personalului medical. S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curățenie și dezinfecție, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecție și managementului deșeurilor.

Rezultatele probelor recoltate de la pacienții din secția de terapie intensivă au fost negative.

  1. Cluj-Napoca

La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj -Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.  Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM.

Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public.

Ministerul Sănătății este conștient de importanța problematicii IAAM în spitalele din România și a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei și prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecții de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoașterea și aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.