Eveniment pe unde radio la 190 de ani de la brevetarea inventării stiloului, organizat de Asociaţia ”Radioclubul Cozia” Râmnicu Vâlcea

În ultimele 24 de ore echipajele SMURD din cadrul ISU Vâlcea au intervenit pentru 26 situaţii de urgenţă
04/05/2017
MOL România premiază excelenţa în educație pentru al șaptelea an consecutiv
04/05/2017

Începând cu data de 1 mai până la sfârşitul lunii radioamatorii Asociaţiei ”Radioclubul Cozia” Râmnicu Vâlcea desfăşoară un eveniment radioamatoristic intitulat „Diploma 190 de ani de la brevetarea invenţiei lui Petrache Poenaru, tocul la purtător, fără sfârşit” lansând în eter indicativul special YP7TP acordat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În urmă cu 190 de ani, în luna mai 1827, a fost înregistrat la Oficiul pentru brevete şi mărci de la Paris brevetul de invenţie al unui instrument de scris cvasicunoscut şi folosit în zilele noastre, stiloul. Autorul acestei invenţii a fost românul Petrache Poenaru, născut în localitatea Bălceşti din judeţul Vâlcea.

Creaţia lui Petrache Poenaru a fost un toc cu pompiţă, cunoscut în acel timp sub denumirea de “stilograf”. La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827 (pe când era student), cu titlul “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” şi devine astfel deţinătorul primului brevet de invenţie obţinut de un român.

Indicativul pentru care se acordă puncte va fi operat din Râmnicu Vâlcea şi Bălceşti, localitatea unde s-a născut Petrache Poenaru, personalitate importantă ştiinţei şi culturii româneşti, revoluţionar şi om politic din secolul XIX.

Acţiunea radioamatorilor vâlceni se desfăşoară în parteneriat cu primăria oraşului Bălceşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.