ECOTIC se alătură în 2018 Campaniei Naţionale InfoCons “Închide, Stinge, Reciclează!”

Evazionist fiscal din Râmnicu Vâlcea, condamnat la închisoare
04/02/2018
9.886 de sancţiuni contravenţionale, aplicate de polițiști la început de februarie
04/02/2018

ECOTIC se alătură în acest an Campaniei Naţionale InfoCons “Închide, Stinge, Reciclează!”, cu mesajul necesităţii colectării separate a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi a deşeurilor de baterii.

Prin această nouă campanie, ECOTIC şi InfoCons urmăresc să contribuie la conştientizarea consumatorilor romani şi a autorităţilor locale în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor.

Ca stat membru UE, România are o ţintă naţională obligatorie de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de 45%. ECOTIC şi InfoCons îşi propun prin derularea acestei campanii la nivel naţional să informeze cetăţenii asupra importanţei colectării şi reciclării DEEE. Deşi tendinţa a fost ascendenta în ultimii ani în ceea ce priveşte colectarea separată a acestei categorii de deşeuri, sunt necesare eforturi susţinute pentru intensificarea acţiunilor de colectare care să conducă la atingerea ţintei.

„Suntem convinşi că prin intermediul acestei campanii comune vom contribui concret la mai bună informare a cetăţenilor români privind responsabilităţile ce le revin în domeniul colectării selective şi reciclării deşeurilor”, a declarat Valentin Negoiță, Preşedinte ECOTIC.

„Un mediu mai curat înseamnă o viaţă mai bună, o viaţă mai sănătoasă. Cu o9atitudine putem cu adevărat să avem o viaţă la un nivel şi un standard european” Sorin Mierlea – Preşedinte Asociaţia InfoCons.

În acest context, merita evidenţiata miza tripla a activităţilor de colectare selectivă şi reciclare care au impact important de ordin ecologic, economic şi social.

De ce trebuie să colectăm separat deşeurile de echipamente electrice şi bateriile uzate?

Echipamentele electrice şi bateriile uzate conţin substanţe toxice precum mercur, fosfor, cadmiu şi alte metale grele sau diverse bromuri care poluează solul, apă şi aerul.

Prin reciclarea corectă a DEEE sunt recuperate materii prime secundare care vor fi reintroduse în circuitul economic şi se vor regăsi în produse noi.
Dacă reciclam 1 milion de telefoane mobile, recuperăm 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu şi 9 tone de cupru.

Dacă reciclam 10.000 de televizoare, recuperăm 130 de tone de sticlă, 30 de tone de plastic, 25 de tone de fier şi 10 tone de cupru.

O singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.
În contextul demersului continuu de informare a populaţiei, ECOTIC (www.ecotic.ro) pune la dispoziţia publicului larg o hartă online a punctelor de colectare din sistemul propriu. Cetăţenii sunt invitaţi să predea echipamentele electrice uzate sau stricate, precum şi bateriile la punctele de colectare disponibile pe http://inchide-stinge-recicleaza.ro/cum-se-recicleaza/

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers Internaţional, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.