Declarația Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, în numele UE, cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, 10 decembrie 2018

A murit Băcănaru Ionuț Cristian – împuternicit șef al Centrului Operaţional Judeţean Vâlcea
09/12/2018
Donaţiile râmnicenilor au ajuns la destinatari în prag de sărbători
10/12/2018

În această zi, în urmă cu 70 de ani, statele membre ale Organizației Națiunilor Unite s-au reunit pentru a adopta Declarația universală a drepturilor omului. Acest eveniment a adus laolaltă omenirea după cea mai mare tragedie din istoria sa. De atunci, am parcurs un drum lung.

Declarația universală s-a dovedit a fi piatra de temelie a legislației internaționale în domeniul drepturilor omului, pe care multe țări au edificat o arhitectură a drepturilor omului solidă și rezistentă. În prezent, numărul persoanelor care trăiesc în condiții bune din punctul de vedere al drepturilor omului este mai mare ca niciodată în istoria omenirii. A 70-a aniversare a Declarației universale este o ocazie potrivită pentru a examina mai îndeaproape modul în care drepturile omului au avut un impact global asupra societăților noastre.

Acesta este motivul pentru care, împreună cu țările partenere din diferite părți ale lumii, Uniunea Europeană a lansat anul acesta inițiativa referitoare la „poveștile de succes din domeniul drepturilor omului”, care arată lumii că promovarea și respectarea drepturilor omului permit societăților noastre să devină mai puternice și mai reziliente.

Deși astfel de povești pot fi o sursă de speranță și optimism, nu trebuie să ne culcăm pe lauri. Suntem conștienți de dificultățile întâmpinate în continuare în întreaga lume: încălcări ale drepturilor omului, subminarea democrației și reducerea spațiului de acțiune al societății civile.

Încă de la adoptarea Declarației universale, societatea civilă și apărătorii drepturilor omului au contribuit la promovarea și protecția drepturilor omului prin intermediul unui dialog pașnic și prin construirea unor democrații pluraliste.

În întreaga lume, sunt tot mai mari presiunile la adresa libertății de exprimare și a spațiului civic, presiuni exercitate prin atacuri violente, dispariții forțate și regimuri de înregistrare punitive. UE rămâne un susținător fervent al societății civile și vom continua să depunem eforturi pentru a combate hărțuirea și intimidarea societății civile, inclusiv a organizațiilor de femei și de tineret. Sprijinirea apărătorilor drepturilor omului, inclusiv a femeilor care luptă pentru această cauză, se află în centrul politicii externe a UE în materie și reprezintă una dintre principalele priorități ale acesteia. UE este cel mai important donator din lume pentru organizațiile locale ale societății civile, furnizând 2 miliarde de euro în fiecare an, ceea ce reprezintă două treimi din sprijinul de la nivel mondial.

În această zi, UE își reafirmă, de asemenea, angajamentul ferm față de sistemul multilateral al drepturilor omului ca platformă pentru abordarea în mod optim de către comunitatea internațională a încălcărilor drepturilor omului și pentru a asigura o cât mai mare responsabilizare, atât la nivel internațional, cât și la nivel regional. Prin punerea în aplicare a cadrului internațional privind drepturile omului în cadrul Uniunii noastre, ne raportăm la aceleași standarde ca cele pe care ne dorim să le respecte țările noastre partenere din întreaga lume. Sunt incluse aici eforturile noastre continue de a ameliora situația drepturilor omului în interiorul și în afara Uniunii.

În acest fel, vom continua să onorăm angajamentul asumat în urmă cu 70 de ani, în centrul căruia se află faptul fundamental că toate ființele umane se nasc libere și egale, și principiul potrivit căruia trebuie să acționăm cu toții în spiritul respectului și al solidarității.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.