La Prefectura Vâlcea s-a desfășurat prima ședință din 2020 a Consiliului Consultativ al structurilor asociative din județ

În ultimele 24 de ore, ISU Vâlcea a gestionat 18 situaţii de urgență
21/01/2020
Polițiștii alături de elevi la Școala nr. 13 din Râmnicu Vâlcea
22/01/2020

Instituția Prefectului - Județul Vâlcea

Luni, 20 ianuarie 2020, începând cu ora 15.00, la sediul Instituției Prefectului – Județul Vâlcea, s-a desfășurat prima ședință din acest an a Consiliului Consultativ al structurilor asociative din județul Vâlcea, tema principală de dezbatere fiind cadrul legislativ care reglementează funcționarea organizațiilor neguvernamentale din România.

În cadrul ședinței, ce a fost prezidată de prefectul Tiberiu Costea împreună cu subprefectul Sebastian Fârtat, președintele Asociației pentru Studii Juridice, Constantin Cezar Tită, a prezentat „Considerații asupra legislației specifice de funcționare a ONG-urilor”, o notă de fundamentare în baza căreia a fost solicitată înaintarea către Guvern a unei propuneri de abrogare a art. 53 din Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, articol care a completat art. 34 din OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații și potrivit căruia organizațiile non-guvernamentale sunt obligate să comunice Ministerului Justiției datele de identificare a beneficiarilor reali.

Motivul acestei solicitări, aprobată cu unanimitate de voturi de către membrii Consiliului Consultativ prezenți la ședință, este acela că beneficiarii reali nu pot fi determinați cu precizie decât în situația în care aceste entități ar lucra doar în scopul unei singure persoane fizice sau juridice. De asemenea, în multe cazuri acești beneficiari sunt copii ale căror date personale, potrivit legii, beneficiază de o protecție sporită, astfel că acest articol de lege nu face decât să perturbe activitatea asociațiilor și fundațiilor, creând situații în care președintele unei organizații non-guvernamentale nu poate să își îndeplinească această obligație sau poate fi urmărit penal pentru fals în declarații.

Alte teme ridicate de participanți în cadrul acestei ședințe, care a durat aproximativ trei ore, au fost legate și de lipsa unui sprijin real al ONG-urilor de către autoritățile locale pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 4 din Legea 186/2003 privind susținerea și promovarea culturii scrise, fiind solicitată, totodată, reluarea dialogului dintre Instituția Prefectului și reprezentanții ONG-urilor în scopul stimulării și promovării creatorilor din toate domeniile de activitate pe plan național și internațional.

O altă temă ridicată de reprezentanții ONG-urilor din Vâlcea a fost și necesitatea introducerii în programa școlară a unor ore de educație rutieră, care să fie predate de persoane calificate și autorizate în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.