Ajutor UE în lupta împotriva Covid-19, pentru țările partenere cele mai vulnerabile

Situația epidemiologică COVID-19 în România – 25 aprilie: 10.635 persoane confirmate pozitiv de la începutul pandemiei
25/04/2020
Mesajul Prim-ministrului Ludovic Orban la împlinirea a 15 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană
25/04/2020

În timp ce lumea luptă împotriva Covid-19, Uniunea Europeană demarează pachete de protecție pentru țările cele mai vulnerabile cu scopul de a preveni crize de sănătate și sociale mai profunde.

Un fond de 20 de miliarde de euro va ajuta țările partenere să răspundă la criză, să sprijine sistemele de sănătate, apă și canalizare și să protejeze întreprinderile mici și mijlocii.

Singura modalitate de a lupta împotriva unui virus, care nu cunoaște granițe, este prin combaterea lui la nivel global. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a inițiat pachetul „Echipa Europa”, un pachet de 20 de miliarde de euro pentru a combina resursele UE și ale statelor sale membre cu scopul de a sprijini în special țări din Africa și din vecinătatea UE, dar și din Asia și Pacific, precum și America latină și Caraibe. Majoritatea investițiilor provin din programe preexistente; restul sunt contribuții ale statelor membre și ale instituțiilor financiare.

Tomas Tobé / Suedia: „Desigur, este vorba despre solidaritatea europeană, dar pentru mine este vorba despre solidaritatea umană. Trebuie să facem tot ce putem acum pentru a salva vieți și, desigur, pentru a opri acest virus. Pentru că altfel, ca europeni, vom vedea un al doilea și un al treilea val în Europa.”

Președinții comisiilor parlamentare pentru Dezvoltare, Afaceri externe și Buget s-au reunit pentru a pleda pentru o luptă globală împotriva Covid-19 și au subliniat importanța cooperării internaționale cu țările partenere.

Ajutorul UE pentru combaterea coronavirusului alături de țările terțe are trei obiective: să răspundă la criza imediată de sănătate, sprijinind planurile de răspuns, să consolideze sistemele de sănătate, apă și canalizare pentru a ajuta țările partenere să facă față crizei și să diminueze consecințele sociale și economice prin sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii.

Parlamentul European a salutat decizia FMI de a acorda scutirea datoriilor țărilor mai sărace și a invitat alți donatori internaționali să ia măsuri similare. Deputații subliniază că este esențial să abordăm impactul economic și social al virusului în întreaga lume – nu doar acasă.

sursa: Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.