Deputații umaniști propun un Program național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân

COVID-19 în România la data de 18 iulie 2020: de la începutul pandemiei, 36.691 de persoane infectate, 210 în Vâlcea
18/07/2020
COVID-19 în România la data de 19 iulie 2020: de la începutul pandemiei, 37458 de persoane infectate, 214 în Vâlcea
19/07/2020

Recent, deputații umaniști au depus, la Parlament, un nou proiect de lege, de data aceasta privind instituirea unui Program național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân.

Programul național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân este un instrument, pus la dispoziția tuturor autorităților administrației publice locale, prin care se creează cadrul ca acestea, unitar, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), medicii veterinari cu liberă practică de pe raza fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT) și societatea civilă, să poată interveni, prin măsuri specifice, pe raza lor teritorială, în scopul prevenirii înmulțirii populației de câini fără stăpân.

Acest program are avantajul că, prin pași simpli, realizabili, fără birocrație și cheltuieli excesive, rezolvă, cu efecte benefice atât asupra sănătății omului, cât și a animalelor, pe termen mediu și lung, o problemă care trenează, de decenii.

Inițiat de deputatul Grațiela Gavrilescu, liderul Grupării Umaniste din Parlament, la sugestia și cu îndrumarea unor primari de orașe și medici veterinari, și susținut de ceilalți parlamentari ai PPU (social-liberal), proiectul de lege se dorește a fi un ghid de acțiune, o procedură unitară, la nivel național, care, aplicată transparent, simultan, periodic și ritmic la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, va avea și efectul dorit de cetățeni: reducerea, pe cale naturală, a populației de câini fără stăpân.

Implementarea Programului prezintă avantaje incontestabile, între care:

– Asigură o diminuare, pe cale naturală, fără intervenția agresivă a omului, a populației de câini fără stăpân
– Asigură o radiografie reală, la zi, a dimensiunii fenomenului și contribuie la educarea populației din punct de vedere sanitar
– Contribuie la diminuarea cazurilor de boli transmise la om (rabia, leptospiroza, febra butonoasă, maladia Lyme, paraziți interni și externi etc.) și a rănirii acestora prin mușcare, ceea ce, implicit, conduce la micșorarea cheltuielilor pentru îngrijiri medicale
– Contribuie la diminuarea cazurilor de boli transmise animalelor de companie
– Diminuează, în mare măsură, povara alocărilor bugetare pentru acest capitol, în beneficiul altor destinații, necesare comunităților.

Nu în ultimul rând, Programul, fiind bazat pe o conlucrare productivă, perfect transparentă, între autoritățile statului, autoritățile administrației publice locale, medicii veterinari și societatea civilă, înlătură orice suspiciune de încălcare a drepturilor animalelor și de subiectivism în aplicarea corectă a legii.

Principalele măsuri ce urmează a fi implementate prin Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân se referă la:

1. Catagrafierea câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân
2. Microciparea obligatorie a câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân
3. Programe de educare și informare a populației, pe categorii de vârstă.
4. Sterilizarea obligatorie a câinilor fără stăpân și a celor cu stăpân, cu excepția câinilor de rasă.
5. Program permanent de adoptare a câinilor.
6. Obligarea deținătorilor de câini de a plăti o taxă anuală descurajantă pentru fiecare câine nesterilizat, prin hotărâre de consiliu local, sumele astfel colectate urmând a constitui un fond special, destinat sterilizării.

„România se confruntă cu prea multe probleme de sănătate publică greu de gestionat ca să mai fie cazul ca și cele generate de înmulțirea câinilor fără stăpân să mai treneze!

Haideți să facem măcar ce ne stă în putere și nu costă mult!

Am încercat să identific, împreună cu primari și specialiști dornici să găsească o rezolvare, care sunt cauzele pentru care, deși se investește atât de mult și se muncește atât de mult, nu se văd rezultate și, din acest motiv, și cele două tabere: cea a iubitorilor acestor animale fără stăpân și cea a cetățenilor care ar dori să scape de ele, oricum și cât mai repede, sunt din ce în ce mai nemulțumite.

Chiar vreau să îi mulțumesc, în mod special, primarului orașului Băicoi, medicul veterinar marius Constantin, care m-a susținut, permanent, în acest demers!

O primă concluzie este că fiecare primar a aplicat legea când și cum a putut, în funcție de puținii bani avuți la dispoziție și pompieristic, în funcție de vehemența cu care una sau cealaltă dintre tabere i-au cerut să o facă.
Așa s-a ajuns ca iubitorii de animale să adune câinii de pe teritoriul unei UAT unde aveau informații că aceștia sunt eutanasiați, și să îi mute pe raza UAT vecine.

Acest lucru nu mai poate continua și sper ca toți colegii noștri parlamentari să susțină, inclusiv prin sugestii de îmbunătățire, această inițiativă”, a explicat inițiatorul legii, deputatul umanist Grațiela Gavrilescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.