Grădina ta merită toată atenția! Iată cum o scoți în evidență cu sistemul de iluminare potrivit!

Incidenţa cazurilor de Covid-9 continuă să scadă la Râmnicu Vâlcea
16/04/2021
Cum poți să arăți mereu bine? 4 trucuri de modă de care trebuie să ții cont în fiecare zi!
20/04/2021

Planificarea iluminatului exterior este esențială, nu doar pentru că vrei să stai confortabil pe terasă seara. Lumina oferă o senzație de siguranță, subliniază punctele culminante și este funcțională. Instalând luminile adecvate, poți vedea drumul spre ușa din față, poți ilumina scările și marginile din curte și astfel eviți pericolele de împiedicare. În plus, influențează starea de spirit din exterior și, desigur, aspectul întregii case.

Iată cum alegi sistemul de iluminat potrivit pentru grădina ta!

Iluminatul grădinii trebuie să fie rezistent la intemperii

Iluminatul exterior trebuie să fie rezistent la intemperii. Acest lucru poate fi evident la prima vedere, dar este esențial să ai grijă de acest aspect, deoarece securitatea ar trebui să fie primordială. Spre deosebire de alte tipuri de lămpi, luminile exterioare trebuie să fie protejate împotriva pătrunderii umezelii, prafului și murdăriei. Corpurile de iluminat impermeabile sunt marcate IP44, IP54, IP65 și IP67. Cifrele indică clasa de protecție. Corpurile de iluminat IP65 și IP67 sunt ideale pentru zona de grădină (spoturi pe sol) și pot rezista fără probleme la vânt și vreme. Pentru lămpile de perete de pe terase se poate utiliza și clasa de protecție IP44. IP54, pe de altă parte, prezintă o protecție limitată împotriva prafului.

Lumină caldă sau rece

Un alt aspect important de luat în considerare este temperatura de culoare. În timp ce lumina albă, caldă este aleasă în interior, lumina albă, neutră și lumina rece și-au dovedit valoarea în spațiile exterioare. Temperatura culorii este măsurată în Kelvin. Valoarea 3.300 Kelvin servește drept limită superioară pentru lumina albă caldă. Valorile mai mari se apropie foarte mult de lumina zilei când cerul este luminos. Soarele de dimineață sau de seară, de exemplu, are o temperatură de 5.000 Kelvin. În acest caz, o temperatură de culoare între 4000 și 8000 Kelvin ar fi ideală pentru iluminatul grădinii.

Ca sfat, asigură-te că toate luminile au aceeași temperatură sau cel puțin o culoare similară. Acest lucru va face impresia generală mult mai armonioasă. 

Lămpile solare de grădină

Lămpile solare de grădină au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, deoarece nu este necesar curent electric pentru a funcționa. În timpul zilei, celula solară transformă energia de la soare în electricitate și o stochează în bateria reîncărcabilă. Când începe amurgul, lampa se aprinde automat. În lămpile solare moderne de astăzi, sunt instalate în principal surse de lumină LED. Au nevoie de o putere foarte mică (între 0,1 și maxim 5 wați) și au o durată de viață extrem de lungă.

Iluminat de grădină cu LED – cea mai durabilă opțiune și cu economie de energie

Lămpile cu halogen sunt folosite din ce în ce mai puțin și, în câțiva ani, grădinile vor fi iluminate exclusiv de LED-uri. Termenul „diodă emițătoare de lumină” se află în spatele abrevierii LED. Astfel, proiectoarele led oferite de Ledel pentru grădină sunt mult mai eficiente decât sursele de lumină convenționale și au un consum redus de energie. De asemenea, au o durată de viață extrem de lungă, de la 25.000 la peste 100.000 de ore de lumină. Nu în ultimul rând, LED-urile generează mai puțină căldură decât lămpile cu incandescență și nu atrag la fel de mult insectele.

În concluzie, pentru a-ți lumina în mod optim grădina, trebuie să combini luminile funcționale și decorative. Gândește-te cu atenție ce zone ar trebui iluminate. Atunci poți decide ce tip de sistem de iluminat s-ar potrivi cel mai bine. Pe lângă preferințele personale, ține cont și de alte aspecte care pot influența selectarea lămpilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.