Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat urmărirea penală cu privire la denunțul formulat de către Fundația Centrul de Resurse Juridice privitoar la cazul unei tinere cu handicap grav, rezidentă în Centrul de Îngrijire și Asistență Zătreni.
Printr-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a informat:
“Vineri, 3 decembrie 2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești, a fost înregistrat un dosar penal constituit ca urmare a unui denunț formulat de către Fundația Centrul de Resurse Juridice privitoare la cazul unei tinere cu handicap grav, rezidentă în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență Zătreni, cu privire la care a fost sesizat faptul că, nu i-a fost acordată asistență medicală pentru fractura unui membru inferior, timp de peste 6 luni.
La aceeași dată, în temeiul art. 325 Cod procedură penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat urmărirea penală în această cauză în vederea instrumentării dosarului de către procurorii din cadrul acestei unități, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, supunerea la rele tratamente și omisiunea sesizării.
Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea dosarului dată de gravitatea faptelor și pentru a se asigura soluționarea cu celeritate a acestuia, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiție.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică”
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea – comunicat cu privire la denunțul formulat de către Fundația Centrul de Resurse Juridice:
“Tânăra beneficiară, S.G., a fost admisă în Centrul CIA Zătreni în urmă cu 9 ani, fiind încadrată în grad de handicap Grav, prezentând următoarele diagnostice: Encefalopatie cronică infantilă, Întârziere mintală profundă, QI mai mic de 20, Tetrapareză spastică, Alalie, Cecitate, Hepatita cronică, Hipotrofie staturo ponderala, având o greutate la internare de aproximativ 20 kg.
Tânăra provine din sistemul de protecţie a copilului, fiind abandonată încă de la naştere, având următorul traseu instituţional: Leagănul de copii Râmnicu Vâlcea, Cămin Spital Băbeni, Centrul de Plasament nr. 9 Băbeni şi din 2012 în CIA Zătreni.
În cadrul centrului a beneficiat de toate îngrijirile în raport cu complexitatea afecţiunilor şi ţinând cont de standardele în vigoare. Toate îngrijirile medicale s-au făcut la recomandările medicilor specialişti.
În iulie 2021 personalul centrului a constatat o simptomatologie specifică unei fracturi la membrul inferior drept, s-a apelat Serviciul de Urgenţă, fiind internată la Spitalul Judeţean de Urgență, unde s-a confirmat o fractură a extremităţii inferioare a femurului. A fost externată cu imobilizarea membrului în atelă gipsată, sub control radiologic, cu o evoluţie favorabilă şi cu recomandarea de efectuare a unui control de specialitate. Precizăm faptul că această situaţie a fost comunicată, conform procedurilor legale în vigoare, către ANDPDCA.
În septembrie 2021, tânăra a fost dusă la Spitalul Municipal Drăgăşani, unde i-a fost scoasă atela. De la internare în CIA Zătreni şi până în prezent beneficiara a avut suportul întregului personal şi al specialiştilor şi toate îngrijirile primite au menţinut starea generală şi de sănătate în parametrii corespunzători complexităţi afecţiunilor pe care le are şi nu au existat suspiciuni de abuz, neglijare sau rele tratamente.
În data de 25 noiembrie 2021, conducerea DGASPC Vâlcea a fost informată de către asistentul social din cadrul CIA Zătreni că în centru au intrat 2 persoane care s-au recomandat a fi parteneri ai ANDPDCA şi că vor să verifice telefoanele care au fost date în centre. În urma discuţiilor purtate ulterior cu asistentul social, a reieșit faptul că, după ce au intrat în centru acestea au spus că sunt de la Centrul de Resurse Juridice.
Ulterior, reprezentantul CRJ, numita G. P., a contact directorul adjunct pentru a îi aduce la cunoștință că este abilitată să efectueze această vizită în centru, invocând Protocolul încheiat între Ministerul Muncii și CRJ şi ca urmare a unei sesizări primite cu privire la situația beneficiarei S. G.
Directorul adjunct s-a deplasat la CIA Zătreni, unde în urma discuţiilor purtate cu cei doi reprezentanţi ai CRJ, i s-a adus la cunoștință că au venit în centru pentru a verifica modul în care este îngrijită această beneficiară. Întrebată fiind în ce calitate verifică acest lucru, au menţionat prevederile Legii nr.8 şi că sunt abilitaţi prin două protocoale încheiate cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Justiţie să facă aceste verificări.
Facem precizarea că, din relatările personalului întreaga vizita s-a făcut sub presiune şi ameninţări, provocând un haos atât în rândul salariaţilor cât şi în cel al beneficiarilor. Doamnei G.P. i-a fost adus la cunoștință faptul că instituția nu se opune acestei vizite neanunțate, ocazie cu care, reprezentantul CRJ a afirmat că are oricum acest drept invocând din nou prevederile Legii 8/2016.
Totodată, considerăm ca prin modul în care au procedat, reprezentanţii CRJ au încălcat dreptul la imagine al beneficiarilor, făcând fotografii şi solicitând documente în mod abuziv, cu presiuni exercitate asupra personalului că va sesiza poliţia şi procuratura dacă nu i se dau aceste înscrisuri.
Din discuțiile purtate cu salariații din cadrul CIA Zătreni, a reieşit faptul că reprezentanții CRJ au vrut să vadă saloanele de la etaj, insistând în mod special pe salonul în care se află beneficiara S.G., solicitând detalii despre aceasta și documente medicale. După ce a văzut beneficiara, dna. G. P. a considerat că este nevoie să apeleze Serviciul de ambulanță amenințând salariații din nou că va chema și poliţia.
În urma apelului telefonic efectuat la 112 în centru a sosit un echipaj, iar în momentul în care acesta a ajuns în salonul beneficiarei, personalul centrului a fost scos afară de către aceasta. Deși, atât medicul coordonator, cât și asistenta medicală de pe ambulanță au constatat că nu este un caz de intervenție de urgență, reprezentantul CRJ a insistat ca aceasta să fie preluată și dusă la spital, amenințând și personalul de pe ambulanță cu procuratura. Menţionăm că beneficiara a fost însoțită la spital de către o asistentă medicală din centru, neexistând niciun refuz din partea salariaţilor centrului să facă acest lucru.
În urma examinării efectuate la camera de gardă din cadrul Spitalului Municipal Drăgășani, medicul specialist a constatat că nu constituie o urgență ortopedică sau chirurgicală, fiindu-i efectuate totodată și alte investigații medicale. Astfel, beneficiara a fost adusă înapoi în centru în aceeași zi urmând să fie programată pentru un consult ortopedic prin ambulatoriu, conform recomandării consemnate în fișă, în urma examenului chirurgical efectuat.
Menționăm faptul că, întrebată fiind ce a constatat în urma vizitei sale, doamna G.P, a relatat că, în afara faptului că beneficiara este foarte slabă și prezintă o deformare la membrele inferioare, aceasta a fost găsită în condiţii de igienă adecvate și în stare de îngrijire corespunzătoare și că beneficiarii sunt bine îngrijiţi.
În data de 2 decembrie 2021, o comisie de control constituită prin dispoziția Președintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a deplasat la CIA Zătreni, care a verificat printre altele şi situaţia beneficiarei S.G..
În vederea eliminării suspiciunilor prezentate de către reprezentanţii CRJ, s-au făcut demersuri în vederea internării acesteia în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea pentru o reevaluare medicală şi investigaţii medicale suplimentare. Astfel, beneficiara a fost preluată de către un echipaj medical din cadrul serviciului de ambulanţă şi transportată la spital unde se află internată şi în prezent.
Deşi reprezentanţii CRJ nu au avut alte obiecţiuni decât dorinţa de a investiga suplimentar starea de sănătate a beneficiarei, am constatat că în scrisorile adresate autorităţilor statului situaţia a fost prezentată în mod tendenţios şi vădit exagerat prezentându-se multe neadevăruri care nu concordă cu starea de fapt (spre exemplu: fractura nu este recentă, a fost diagnosticată la timp şi tratată în mod corespunzător conform recomandărilor specialiştilor; greutatea pe care o are este greutatea cu care a fost internată în CIA Zătreni şi care se datorează diagnosticelor multiple pe care le prezintă beneficiara şi nu a unei pierderi în greutate de 14 kg în ultimele 2 luni, cum au afirmat reprezentanţii CRJ).”