23 de state membre UE au semnat o notificare comună privind cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării

Un nou loc de joacă a fost inaugurat în Râmnicu Vâlcea, pe strada Henri Coandă
11/11/2017
Un bărbat din Drăgășani și-a pierdut viața într-un accident produs în comuna doljeană Perișor
13/11/2017

Luni, 13 noiembrie 2017, miniştri din 23 de state membre au semnat o notificare comună privind cooperarea structurată permanentă (PESCO) și au înaintat-o Înaltului Reprezentant și Consiliului.

Posibilitatea cooperării structurate permanente în materie de securitate a apărării și de politică de apărare a fost introdusă prin Tratatul de la Lisabona. Acesta prevede posibilitatea ca mai multe state membre ale UE să coopereze mai strâns în domeniul securității și al apărării. Acest cadru permanent de cooperare în domeniul apărării va permite acelor state membre care doresc și sunt capabile să facă acest lucru să dezvolte în comun capabilităţi de apărare, să investească în proiecte comune sau să îmbunătățească contribuția și disponibilitatea operațională a forțelor lor armate.

Statele membre care au semnat notificarea comună sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Spania și Suedia. Există posibilitatea ca şi alte state membre să se alăture într-o etapă ulterioară.

Notificarea comună este primul pas formal de instituire a PESCO. Aceasta stabilește:

• principiile PESCO, subliniind în special faptul că „PESCO este un cadru juridic european ambițios, obligatoriu și cuprinzător pentru investițiile în securitatea și apărarea teritoriului UE și a cetățenilor acesteia”
• lista „angajamentelor comune ambițioase și cu un grad mai mare de obligativitate” pe care statele membre au convenit să și le asume, inclusiv „creșterea periodică a bugetelor pentru apărare în termeni reali în vederea atingerii obiectivelor convenite”,
• propuneri privind guvernanța PESCO, cu un nivel general care să mențină coerența și ambiția PESCO, completat de proceduri de guvernanță specifice la nivel de proiecte.
• notificare comună din partea statelor membre către Înaltul Reprezentant și Consiliu privind PESCO.

Etapele următoare

Consiliul European trebuie să adopte acum o decizie de instituire a PESCO prin majoritate calificată consolidată. Acest lucru ar putea avea loc la următorul Consiliu Afaceri Externe (11 decembrie).

O primă listă a proiectelor care urmează să fie realizate în cadrul PESCO ar trebui să fie convenită de statele membre participante odată ce PESCO va fi instituită. Acestea ar putea include domenii precum formarea, dezvoltarea capabilităților și disponibilitatea operațională în domeniul apărării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.