Activități ocazionate de Ziua Pompierilor din România, organizate în județul Vâlcea

Noi restricții valabile în Râmnicu Vâlcea începând de duminică, 28 martie 2021
Râmnicu Vâlcea: Restricție de circulație pe Strada Săliştea Nouă – Goranu
14/09/2018
Bărbat din comuna Ghioroiu reținut pentru că și-a agresat și sechestrat fosta iubită
14/09/2018

La 13 Septembrie, anul acesta s-au împlinit 170 de ani de când compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia de la 1848.

În acelaș timp, s-au împlinit 10 ani de la înființarea Serviciului SMURD în județul Vâlcea, componență a inspectoratului.

Cu prilejul „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, în data de 13.09.2018, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate acestui moment festiv.

În intervalul orar 10.00 – 13.00, cetăţenii au vizitat atât unitatea din Râmnicu Vâlcea – Strada Decebal nr. 7, cât şi subunităţile din: Drăgăşani – strada Nucilor nr.1, Brezoi, Govora, Grădiştea şi Măciuca, prilej cu care au aflat detalii cu privire la specificul armei şi a tehnicii din dotare.

La ora 11.00, pe platoul inspectoratului s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-a prezentat semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, după aceea s-a  oficiat o slujbă religioasă pentru eroii pompieri.

După ce au fost transmise mesajele autorităţilor, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu au fost recompensate cu : citare prin Ordin de zi pe Unitate 17 cadre și cu mulțumiri 20 de cadre, iar următori militari au fost înaintați în gradul următor, înainte de termen astfel :

  • în gradul de colonel lt.col. Pocovnicu Virgil
  • în gradul de plutonier adjutant șef, plutonier adjutant Fălcuţă Eugen-Alexandru;
  • în gradul de plutonier adjutant şef plt.maj.Popescu Ionuţ-Daniel; plt. maj. Drăgoescu Florin, plt. maj. Bivolaru Elena-Claudia, plt. maj. Capezanu Vicenţiu-Cristian, plt. maj. Diaconu Daniel, plt. maj. Buică Dumitru-Doru.

De asemenea, au fost distribuite diplome cadrelor cu merite deosebite.

Au urmat premierile competiţiilor sportive organizate cu ocazia acestei zile festive, astfel:

Campionatul de minifotbal între instituţiile publice

Locul I – Inspectoratul pentru  Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al  Judeţului Vâlcea

Locul II – Inspetoratul  de Jandarmi Judeţean Vâlcea “G-ral de brigadă Ştefan Buterez”

Locul III – Serviciul Român de Informaţii Vâlcea

Mențiune – Instituția Prefectului Vâlcea

Fayr Play – Consiliul Județean Vâlcea

Campionatul de fotbal-tenis între instituţiile publice

Locul I – Echipa  Centrului de Pregătire pentru Geniu “PANAIT DONICI”  formată din plt.maj. Rizea Ion şi fruntaş Traşcă Ion

Locul II – Echipa  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Jud. Vâlcea  formată din plt. maj. Oprea Alexandru şi plt. maj. Cîrstian Gheorghe

Locul III – Echipa  Inspetoratul  de Jandarmi Judeţean Vâlcea ,,G-ral de brigadă Ştefan Buterez” formată din cpt. Tudor Cosmin şi plt.adj. Binucu Iulian

Campionatul de minifotbal intern

Locul I – Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani

Locul II – Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea

Locul III – Reşedinţa Unităţii

Campionatul de tenis intern

Locul I – mr. Decu Marian

Locul II – plt.maj. Vîlcioiu Marian

Locul III – Plt.adj. Stroe Nicolae

Campionatul de pescuit sportiv intern

Locul I – Echipa formată din plt.adj. Ilinca Gheorghe şi plt.maj. Mecu Victor

Locul II – Echipa formată din plt.adj. Vîlsan Cosmin şi plt.maj. Micuţi Petre-Cătălin

Locul III – Echipa formată din mr. Mirică Marius şi plt.maj. Ciobanu Constantin

Activităţile omagiale au fost încheiate cu defilarea cadrelor prin faţa autorităţilor.

Ziua a fost încheiată cu executarea exerciţiilor demonstrative: „Stingerea unui incendiu la înălțime”, Probe de concurs („Scara de fereastră și Pista cu obstacole)” ;i „Descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat”.

De asemenea, în data de 11.09.2017, ora 11.00, s-a oficiat o slujbă de pomenire a pompierilor căzuţi la datorie şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului cpt. (p.m.) Dumitru Croitoru din satul Fişcălia – comuna Ioneşti.

Pe timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989, Căpitanul postmortem DUMITRU CROITORU, angajat al Grupului de Pompieri Sibiu, a căzut la datorie acţionând cu dârzenie şi curaj pentru îndeplinirea misiunilor specifice. De atunci, în fiecare an, cu ocazia Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România – pompierii vâlceni şi sibieni deopotrivă, se alătură familiei îndurerate pentru comemorarea celui ce a fost şi va rămâne în amintirea pompierilor „Eroul Pompier Căpitanul (p.m.) DUMITRU CROITORU”, un simbol al dăruinţei şi sacrificiului pompierilor pe altarul libertăţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.