Norme europene pentru reducerea utilizării antibioticelor în creșterea animalelor

AJOFM Vâlcea: Rezultatele Bursei Locurilor de Muncă pentru absolvenți din 19 octombrie 2018
22/10/2018
Ziua porţilor deschise la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea
22/10/2018

Un nou set de norme europene are ca scop reducerea utilizării antibioticelor în creșterea animalelor și stabilirea de reguli mai stricte privind importurile de alimente, pentru a limita extinderea rezistenței antimicrobiene. Transmiterea rezistenței la medicamente de la animale la oameni este o amenințare gravă la adresa mediului, alimentației și sănătății noastre.

La această fermă organică din Sardinia, bunele practici mențin sănătatea animalelor și reduc consumul de antibiotice, ceea ce face carnea mai sigură pentru consum. Rezistența la medicamente se extinde de la animale la oameni prin lanțul alimentar. Pentru stoparea transmiterii, Parlamentul European elaborează noi măsuri pentru reducerea utilizării profilactice și colective a antibioticelor.

Paolo Ardu (fermier): “Eu nu folosesc antibiotice. Dacă observ anumite simptome, cer sfatul veterinarului dacă să le folosesc sau nu, dar numai la animalul afectat.”

Utilizarea profilactică a medicamentelor antimicrobiene va fi limitată la cazuri unice, în care riscul de infecție severă este mare și confirmat de medicul veterinar.

Barbarangelo Licheri (veterinar): “Un veterinar prescrie antibiotice numai în caz de boală infecțioasă, în special de origine bacteriană.”

Unele medicamente antimicrobiene vor fi rezervate numai uzului uman. Deputații europeni mai doresc să încurajeze cercetarea unor antimicrobiene noi și să impună reciprocitatea standardelor europene în utilizarea antibioticelor pentru alimentele importate.

Françoise Grossetête / EPP: Acest lucru este foarte important pentru a reduce cât mai mult prezența antibioticelor atât în carnea produsă în UE, cât și în cea importată. De aceea, principiul reciprocității este esențial.

Conform noii legislații, numai partenerii comerciali care respectă aceleași limitări ca și omologii lor europeni vor putea continua să exporte produse din carne în Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.