Top 3 cele mai apreciate sporturi de iarnă și beneficiile lor pentru organism

Râmnicu Vâlcea: Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale la Biblioteca Judeţeană ”Antim Ivireanul”
16/10/2019
Bărbat din Prundeni prins la Călimănești cu 23 de porci pe care îi transporta fără documente legale
16/10/2019

Chiar dacă venirea iernii și scăderea temperaturilor îți reduc motivația pentru sport, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți în totalitate la efortul fizic pe o perioadă atât de lungă. Dimpotrivă, există o serie de sporturi pentru care mulți oameni așteaptă cu nerăbdare primele zăpezi, deoarece nu le pot practica decât pe timp de iarnă, fiind specifice acestei perioade.

În același timp, astfel de sporturi au multiple efecte benefice asupra organismului, ajutând la îmbunătățirea condiției fizice și la întărirea sistemului imunitar.

Care sunt cele mai apreciate sporturi de iarnă și ce efecte au asupra organismului?

Chiar dacă temperaturile scăzute te îndeamnă mai mult către o seară petrecută la căldura șemineului decât la o tură de alergare prin parc, trebuie să știi că acestea favorizează îmbunătățirea condiției fizice. În plus, ia în considerare că regimul alimentar pe care îl adopți iarna este diferit de cel adoptat vara. Vei include alimente greu digerabile, iar caloriile necesită un plus de efort pentru a fi arse.

Cu toate acestea, poți încerca anumite sporturi specifice sezonului care te vor ajuta să elimini surplusul caloric, îți vor modela musculatura și vor avea un impact pozitiv asupra psihicului tău.

Ski

Cu siguranță, aceasta este prima variantă la care ne gândim atunci când spunem “sporturi de iarnă”. Încă de la primii fulgi de zăpadă, pârtiile de schi își așteaptă admiratorii, indiferent că sunt amatori sau profesioniști. Cu ajutorul unor tunuri de zăpadă, pârtiile de schi își extind perioada de activitate dincolo de perioada estivală, unele putând fi vizitate chiar și în luna aprilie.

Beneficiile acestui sport se regăsesc în musculatura corpului care își va antrena toate grupele majore, dar și în dezvoltarea sistemului cardiovascular. De asemenea, fiind un sport care se bazează pe viteză, îți vei antrena intens și echilibrul.

Nu uita să te echipezi corespunzător. Asigură-te că ai la dispoziție câteva geci speciale pentru ski și o pereche de pantaloni groși, impermeabili. Dacă nu deții o pereche de schiuri, poți închiria o pereche pe mărimea ta de la orice pârtie.

Patinaj

Dacă dorești să te relaxezi după o zi grea de muncă, patinajul te va ajuta să arzi toată energia negativă acumulată, mai ales dacă ai parte, în fundal, și de muzica tipică sărbătorilor.

Patinajul este un sport simplu, motiv pentru care este foarte apreciat de mai multe categorii de vârstă. Pe lângă accesibilitate și simplitate, patinajul te ajută să-ți dezvolți musculatura inferioară, îndeosebi a picioarelor, și îmbunătățește echilibrul.

Săniușul

Preferatul celor mici, acest sport constituie motivul pentru care copiii așteaptă venirea iernii. Pe cât de simplu, pe atât de distractiv, săniușul poate fi practicat de toate categoriile de vârstă. Trebuie doar să ai o sanie și un drum acoperit cu zăpadă. Pentru un plus de adrenalină și de viteză, cei mai energici dintre pasionații de săniuș leagă sania de o mașină și pornesc la drum. În acest caz, trebuie să ai grijă să nu exagerezi cu viteza.

Chiar dacă beneficiile fizice nu sunt primul lucru la care te gândești când te urci pe sanie, e bine să știi că, în acest sport, vei solicita și dezvolta zona lombară, în încercările tale de a-ți menține echilibrul și de a ghida sania. 

Pentru a te bucura din plin de iarnă, aceste activități simple te vor ajuta să uiți de scăderea temperaturilor, să îți dezvolți musculatura și să consumi excesul caloric, tipic sezonului, într-un mod plăcut și relaxant.

Ia în considerare faptul că iarna este un prilej foarte bun pentru a-ți dezvolta rezistența fizică, așa că poți lua în considerare și alte sporturi precum jogging-ul sau drumețiile montane.

Cel mai important este să te echipezi corespunzător indiferent de activitatea pe care o preferi, astfel încât să eviți răcelile sau virozele.

sursa foto: www.envato.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.