Terapia prin muzică – află principalele beneficii ale muzicii asupra sănătăţii fizice, cognitive şi emoţionale

Cumpărăturile de Crăciun, stresante ca participarea la un maraton
19/12/2019
Moș Crăciun pentru o zi! Acțiune caritabilă organizată de jandarmii vâlceni în comuna Valea Mare
19/12/2019

Foto: pixabay.com

Încă din Antichitate, se cunoşteau calităţile vindecătoare ale sunetelor, Pitagora fiind cel care a descoperit că omul se poate purifica şi acorda la emoţiile şi gândurile sale prin intermediul muzicii. Cu siguranţă ai trăit şi tu momente dificile, de cumpănă, în care emoţiile erau atât de intense, încât cuvintele parcă nu mai erau suficiente pentru a exprima ceea ce simţi. Atunci ascultai acea anume melodie, poate o şi fredonai pe fundal, şi, înainte să realizezi ce s-a întâmplat, parcă totul devenea mai limpede, mai uşor.

Frumuseţea muzicoterapiei constă tocmai în faptul că dincolo de cadrul convenţional al cabinetului psihologic, oricine are libertatea de a se conecta la un nivel personal şi intim cu muzica, de a o folosi ca mijloc de relaxare, şi exprimare necenzurată a trăirilor şi gândurilor de multe ori prea intense pentru a fi accesate cu raţiunea.

Câteva dintre principalele beneficii ale muzicoterapiei de care poţi să te bucuri:

1. Terapia prin muzică se adresează oricui şi nu necesită abilităţi artistice

Muzicoterapia funcţionează atât activ, cât şi receptiv, răspunzând cu brio, în ambele variante la nevoile psihoemoţionale ale pacientului. Aşadar, abordarea activă presupune interpretarea vocală/instrumentală a anumitor melodii de către pacient, această activitate oferindu-i libertatea de a se exprima creativ, de a-şi accesa trăirile şi de a le transpune într-un conţinut artistic. În acest mod, cogniţiile şi emoţiile clientului sunt înţelese în profunzime şi integrate în sfera conştientă. Dacă ai ureche muzicală şi simţi chemarea de a te iniţia în această artă, fie vocal, fie prin intermediul unui instrument, intră pe SoundCreation şi alege echipamentul de care ai nevoie. Abordarea receptivă a muzicoterapiei are loc într-un mediu relaxant, în care pacientul audiază diverse compoziţii, pe fundalul cărora, opţional, poate desfăşura activităţi auxiliare precum scrisul, desenul sau meditaţia.

2. Muzica accesează emoţiile reprimate

Cu un efect direct asupra amigdalei, centrul principal al creierului responsabil cu emoţiile noastre, terapia prin muzică are potenţialul de a trezi emoţii latente, neexprimate şi poate prea dureroase pentru a fi accesate pe cale raţională. După cum spunea şi cunoscutul autor de basme H.C. Andersen, „muzica vorbeşte atunci când cuvintele nu mai pot să o facă”. Aşadar, data viitoare când te simţi trist, stresat sau, pur şi simplu, ai o greutate emoţională a cărei cauză încă nu o poţi depista, ascultă muzică, aşa cum este cea clasică, cea cu versuri sensibile, antrenantă cu percuţie sau muzica naturii.

3. Muzica stimulează procesul de învăţare

Cu siguranţă îţi aminteşti de cântecelele copilăriei, prin care îţi era atât de uşor să înveţi să numeri, să reciteşti în ordine corectă literele alfabetului, specii de animale, culori etc. În repetate rânduri s-au demonstrat efectele stimulatoare ale muzicii, în special ale celei clasice, asupra procesului cognitiv de memorare şi de evocare a cunoştinţelor deja stocate.

În concluzie, muzicoterapia sau terapia prin muzică mizează tocmai pe potenţialul sunetelor de a accesa nefiltrat sfera emoţională a individului, trecând dincolo de barierele cognitive, morale sau sociale. În funcţie de nevoile pacientului, terapeutul optează pentru una dintre cele două variante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.