Pompierii militari au intervenit pentru stingerea unor incendii de vegetaţie uscată, la Drăgășani, Prundeni și Romanii de Jos

Elaborare Studiu de Fezabilitate la Obiectivul Pod pe DN7 km 239 + 376
Mircia Gutău aduce precizări cu privire la vânzarea unei suprafeţe de teren către un notariat public
03/08/2020
Râmnicu Vâlcea: Noua staţie de taximetre din zona ”Cina” se va amenaja respectând doleanţele taximetriştilor
03/08/2020

În ultimele 48 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a patru incendii de vegetaţie uscată, în localităţile Drăgășani (două incendii), Prundeni și Romanii de Jos.

Până la stingerea flăcărilor, au ars aproximativ 10,1 ha de miriște și vegetație uscată. În toate cele patru cazuri, cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Având în vedere faptul că majoritatea incendiilor, din ultima perioadă s-au produs la vegetaţie uscată, iar la baza izbucnirii acestora a stat neglijenţa, pompierii militari recomandă să se ţină cont de următoarele măsuri de prevenire:

  • Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
  • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  • asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.