Parteneriat româno-norvegian: proiectul In-Herit în cadrul Programului RO-CULTURA

StepFWD face un parteneriat cu Orange România pentru a oferi noi oportunități startup-urilor din program
19/08/2020
Tâlhărie la Ionești – tânăr de 16 ani, reținut de polițiști
19/08/2020

Parteneriat româno-norvegian, specialiști – comunitate pentru dezvoltarea Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural

Institutul Național al Patrimoniului (INP) dă startul proiectului In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural, CALL02-7 și primei dezbateri naționale despre viitorul patrimoniului cultural românesc. Proiectul – un parteneriat între Institutul Național al Patrimoniului, Fundația ProPatrimonio, Asociația Da’ De Ce și Norwegian Crafts Institute (Institutul meșteșugurilor din Norvegia), finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021 – își propune dezvoltarea unui centru de informare și promovare a patrimoniului cultural și îmbunătățirea accesului publicul larg la servicii de informare și educare în acest domeniu pe cât de fascinant, pe atât de complex și încercat.

Prima inițiativă națională de acest fel, viitorul Centru de informare trebuie să răspundă unor nevoi reale și cât mai atent documentate, resimțite atât de comunitatea de specialitate, cât mai ales de publicul doritor de informație și conținut de calitate despre patrimoniul cultural al României. Fie că vorbim despre monumente istorice, patrimoniu mobil, imaterial sau digital, Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural va oferi deopotrivă informație și mecanisme de educație și promovare care să îmbunătățească accesul publicului larg și capacitatea comunității de specialitate de a răspunde nevoilor societății actuale.

„Patrimoniul cultural este, de regulă, fie privit ca o povară sau o sursă de limitări, fie simplificat excesiv și chiar instrumentat în cadrul unor discursuri patriotarde sau populiste. Ori, patrimoniul nostru cultural este mult mai divers și mai bogat decât decupajele și clișeele care ajung frecvent în atenția publicului larg și are un potențial important de a influența pozitiv dezvoltarea comunităților afectate de tranziția postcomunism, migrație, depopulare/supra-populare și mai nou pandemie. Dar aceasta înseamnă că trebuie să-l facem mai accesibil, în moduri diverse, mai bine-cunoscut și mai folositor oamenilor, dincolo de granițele comunității de specialiști. Începem cu acest parteneriat româno-norvegian implicând organizații și specialiști recunoscuți pentru impactul lor în domeniu și sperăm să creștem o adevărată mișcare pentru patrimoniu la nivel național” notează Ștefan Bâlici, directorul INP.

Structură offline – funcții extinse

Proiectul In-Herit prevede dezvoltarea primei structuri care să acționeze la nivel național și să aibă drept misiune informarea și educarea publicului cu privire la protejarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural. Centrul va funcționa într-un imobil monument istoric, Casa de târgoveț din Calea Șerban Vodă nr. 33, clădire simbol pentru patrimoniul cultural al Bucureștiului, care va fi amenajată și pregătită pentru a deveni un spațiu deschis și util publicului. Ideea și raza de acțiune a Centrului de Informare se va extinde dincolo de structura fizică asociată acestei entități, pentru a asigura o accesibilitate crescută și pentru a răspunde orientării din ce în ce mai evidente a publicului spre consum digital – online sau mobil – de informație, educație și divertisment.

 „Deși vizitarea unui monument istoric este activitatea culturală cel mai frecvent menționată de români, doar 48% dintre respondenții celui mai recent Barometru al consumului cultural spun că vizitează măcar o dată pe an un sit sau un monument istoric din țara noastră. Cealaltă jumătate afirmă că nu au luat parte la nicio activitate care să implice consumul unor produse sau servicii culturale în spaţiul public. Or aici este vorba despre un potențial imens pe care din păcate sectorul cultural din România îl ratează – motivat sau nu. Iar soluțiile pot fi cât se poate de diverse – de la deschiderea și accesibilizarea monumentelor, la programe de educație dedicate, digitalizare și conținut complementar, etc. Prin ideea și prin întreg procesul de definire și funcționalizare a acestui Centru de informare, vrem să (re)conectăm comunitatea de specialiști și conținutul valoros produs de aceștia cu acel Mare Public, care poate nu așteaptă decât o interfață unificatoare, instrumente simplificate și un ghidaj prietenos prin lumea patrimoniului cultural” adaugă Ștefan Bâlici.

În contextul actualei crize sanitare, se observă o dinamică accentuată a obiceiurilor de consum cultural, puternic condiționate de restricțiile de mobilitate și/ sau de regulile de siguranță în spațiile publice impuse de autorități. Dacă în primele săptămâni de restricții muzeele și obiectivele de patrimoniu au fost închise, iar consumul online de informație culturală a crescut vertiginos, primele măsuri de relaxare au inversat parțial această tendință, astfel că obiectivele de patrimoniu, muzeele și evenimentele culturale în aer liber sau care au putut implementa rapid măsuri de siguranță au urcat temporar în preferințele românilor.

Proiectul In-Herit – beneficiar al unui sprijin financiar nerambursabil în valoare de 948 211 lei și implementat pe o durată de 18 luni (iulie 2020 – decembrie 2021) – pornește cu o serie de consultări ample, atât cu specialiștii și organizațiile implicate deja în protejarea și promovarea patrimoniului, cât și cu publicul viitor al Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural. Platforma https://laviitor.patrimoniu.ro va găzdui în lunile ce urmează, invitații diverse la discuție, sondaje, dezbateri și evenimente publice în jurul principalelor dileme și soluții pentru promovarea patrimoniului cultural și pentru extinderea accesului publicului larg la informația despre moștenirea noastră culturală. Publicul interesat este invitat să se înscrie în această comunitate în formare urmând acest link.

În plus, un loc important în dezvoltarea Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural și a ofertei acestuia îl vor avea, pe de o parte, componenta educațională adresată copiilor și dezvoltată în cadrul acestui proiect în parteneriat cu Asociația Da’DeCe (ce va include ateliere educaționale pentru copii, kituri pedagogice și un ghid pedagogic despre patrimoniu), respectiv instrumentele adresate proprietarilor de monumente istorice precum Ghidul online Salva-Monument, ce urmează a fi elaborat în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio.

Pentru mai multe informații vă rugăm să o contactați pe Adina Dragu, tel:  021 336 6073, e-mail:  comunicare@patrimoniu.ro.

Despre partenerii proiectului

Institutul Național al Patrimoniului (INP) – beneficiarul finanțării – este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP derulează activități de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe detalii pe www.patrimoniu.ro.

Institutul Norvegian al Meșteșugurilor din Lillehammer are drept scop documentarea, prezervarea și promovarea cunoașterii, culturii și profesiilor din domeniul meșteșugurilor tradiționale, precum și încurajarea interesului publicului general pentru aceste practici și metode.  Mai multe detalii pe https://eng.handverksinstituttet.no/ .

Fundația Pro Patrimonio derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere a celui arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale. Mai multe detalii pe www.propatrimonio.org .
Asociația DaDeCe promovează în moduri inedite educația culturală, cu precădere pe cea muzeală, în rândul familiilor și copiilor, urmărind înțelegerea de către publicul tânăr a semnificației culturii în sens larg și facilitând accesul spiritual și fizic la patrimoniul cultural. Mai multe detalii pe https://asociatiadadece.ro/ .

Despre finanțatori

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.