Împreună curățăm Oltul de plastic!

Expoziția „Arta mozaicului antic și bizantin – Școala de la Alba Iulia” la Muzeul de Artă „Casa Simian”
04/05/2022
Primăria Râmnicu Vâlcea a dotat cu laptopuri două grădiniţe
04/05/2022

Activitățile Asociației Culturalis în cadrul proiectului “Pe undele Oltului”, în zona Brezoi

Peste 6 tone de deșeuri au fost strânse de Asociația Culturalis împreună cu voluntari și cu sprijinul primăriei orașului Brezoi.

Proiectul se numește “Pe undele Oltului, ne pasă de Cotul Turzunului”, iar în zona Brezoi este implementat de Asociația Culturalis, cu implicarea autorităților, localnicilor și voluntarilor.

În urma celor trei weekenduri de igienizări din lunile martie și aprilie s-au strâns peste 6 tone de deșeuri, dintre care 2,5 tone de plastic, cu ajutorul a aproximativ 80 de voluntari. Localnicii și voluntarii s-au implicat cu mult entuziasm, oamenii fiind bucuroși să aibă oportunitatea de a proteja natura și de a lega prietenii cu alți iubitori de natură.

Laura, voluntară, ne povestește cum a fost experiența pentru ea: „Ne-am decis să participăm, eu și soțul, la o activitate de voluntariat în igienizarea Oltului și împrejurimilor acestuia! Am avut buna plăcere de a desfășura activitatea împreună cu oameni minunați, buni și iubitori ai mediului înconjurător, iar în urma a două zile de muncă în echipă am strâns foarte multe deșeuri!”

Igienizările continuă și în luna mai, în zona Călinești, în weekendul 7-8 mai și oricine dorește să se alăture ca voluntar este binevenit. Mai multe detalii găsiți în evenimentul de pe FB al organizației și în formularul de înscriere.

Pentru combaterea poluării cu plastic, organizatorii și-au propus să intervină pe trei direcții: pe lângă igienizări, un alt aspect important este implicarea comunității și a autorităților locale, alături de organizarea de tabere şi activități educaționale, cu accent pe cultivarea potențialului turistic al zonei.

Astfel, copiii din localitățile Brezoi, Valea lui Stan și Câineni au fost și ei implicați în activități educaționale. În februarie-aprilie, s-au susținut 18 ateliere pentru elevii de gimnaziu și liceu despre biodiversitate, despre cum se pot implica ei pentru comunitate și cum pot proteja natura.

Răspunsul localnicilor a fost foarte bun și implicarea lor pe măsură.

Ne bucurăm mult de participarea oamenilor din local, am avut persoane care au venit în toate weekendurile de igienizare și sprijinul primăriei a contat foarte mult. Căutăm voluntari și pentru evenimentul din luna mai și sperăm ca noi localnici să ni se alăture. Această parte a Oltului este foarte frumoasă, cu mult potențial turistic și ne bucurăm că putem să-i redăm naturii frumusețea de altădată”.

Activitățile de igienizare au implicat și colectarea deșeurilor cu caiace, o atracție pentru mulți voluntari.

Ce i-a atras pe organizatori să dedice un proiect acestei zone este tocmai frumusețea naturii de aici și schimbarea mentalității față de natură prin cultivarea potențialului turistic al zonei.

Pe Valea Oltului, în zona Brezoi, se organizează ture de caiace și biciclete împreună cu membrii comunităților locale, care oferă cazare și delicioase mese câmpenești.

Inițiativele de cultivare a potențialului turistic al zonei include şi participarea zonei ȋn competiția “Destinația Anului”, ȋn cadrul căreia Brezoiul este câstigatător al categoriei “localități turistice” ȋn regiunile Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, ȋn urma voturilor publicului şi a rezultatelor evaluării juriului.

Toți cei ce dorec să sprijine această zonă cu o natură fabuloasă şi o comunitate implicată, o pot face cu un vot ce durează doar câteva secunde, ȋn perioada din 5 – 31 mai 2022, pe https://www.destinatiaanului.ro/

Pentru întrebări sau detalii participarea la acțiunile de igienizare, puteți contacta organizatorii la adresa asociatia.culturalis@gmail.com sau pe pagina lor de FB.

Proiectul ”Pe undele Oltului, ne pasă de Cotul Turzunului” se desfășoară până în luna mai 2022 și face parte din programul Cu apele curate 2021, implementat cu sprijinul Lidl România.

Accesați linkurile:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.