Copiii de la clubul de programare Wizards CODE Club de la Biblioteca Publică Pietrari s-au reunit pentru o activitate inedită desfășurată în spațiul bibliotecii: asamblarea unui terariu.
Atât fetele, cât și băieții s-au echipat cu mănuși și energie bună pentru a amenaja o mini grădină, într-un terariu cu o dimensiune de 80x40x50 cm. S-au folosit aproximativ 20 de plante de diferite dimensiuni. Mini grădina a fost accesorizată cu elemente de decor realizate de copii la cele două imprimate 3D cu care este dotată biblioteca.
Astfel, aceștia au imprimat arici și broscuțe, obiecte de complexitate medie, iar echipa Fundației Progress le-a dăruit o reptilă 3D care a devenit vedeta terariului, fiind o piesă complexă care a necesitat un timp de 20 de ore pentru imprimare. Nu a stat departe de activitate nici doamna Crina Popescu
Copiii şi-au împărtăşit sarcinile și au făcut o muncă de echipă excelentă. Unii au pus nisipul la baza acvariului, alții au adăugat pietrișul și pământul, un alt coleg a fost îndrumător și le transmitea instrucțiunile de asamblare primite și fiecare a așezat cel puțin o floare în terariu.
Fundația Progress împreună cu CEZ Vânzare, ridică nivelul educației din comunitățile rurale la standarde europene, prin acțiunile pe care le desfășoară la nivel regional, local și național. CEZ vânzare a investit în educația copiilor din mediul rural și a oferit clubului de la Pietrari tehnologie modernă (imprimanta 3D, drone și alte device-uri).
Specificații terariu: Terariu Diversa 80x40x50cm din sticla cu un grad ridicat de transparenta si durabilitate. Fabricat in conformitate cu normele europene de siguranţă, cu îmbinări din silicon si margini de siguranţă. Este potrivit pentru animale mai mari, cum ar fi: cameleon, iguana, şarpe, broaste testoate.
Clubul are 32 de membri (copii din echipele de începători și avansați a programului CODE Kids și alumni – cei care au finalizat cursurile de programare, desfășurate gratuit de Fundația Progress, și care oferă suport tehnici membrilor nou intrați în proiect) și funcționează de aproximativ 6 ani. Doamna Crina a fost sursa de inspirație în organizarea cluburilor de programare și robotică din bibliotecă, fiind parte din proiectul pilot CODE Kids.
***
Fundația Progress este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. www.progressfoundation.ro
***
”CODE Kids – Programează viitorul comunității tale” este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică.
Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative.
Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Programul CODE Kids a primit Premiul pentru Impact Social oferit în cadrul Galei Societății Civile, ediția 2021. În 2022 programul numără 110 cluburi active, în biblioteci publice și spații comunitare din 33 de județe din țară. www.codekids.ro