Șapte grupuri politice în Parlamentul European

Accident rutier la Călimănești, în apropiere de centrul expozițional de la Seaca
19/08/2019
Contract semnat pentru reabilitarea termică a cinci blocuri din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea
20/08/2019

Șapte grupuri politice împart membrii Parlamentului European în familii politice. Aceste grupuri reflectă spectrul politic din acest moment, din toate țările UE

Parlamentul European este format din grupuri similare partidelor politice din legislaturile naționale. În prezent, există șapte grupuri în Parlament, plus 57 de membri neafiliați sau independenți. Un grup are nevoie de cel puțin 25 de membri din șapte țări diferite ale UE. Partidul Popular European este cel mai mare grup politic din Parlament din 1999. În urma alegerilor din 2019, PPE a obținut 182 de locuri. Manfred Weber conduce grupul.

Manfred Weber / Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) – Germania: “Prioritățile sunt clare, ne dorim să avem un control strict și puternic la frontiere și suntem dispuși să ajutăm oamenii care au cu adevărat nevoie de ajutorul nostru. Avem nevoie de acorduri de comerț echitabil, deci dimensiunea globală este importantă pentru noi. Și al treilea element: dorim să creăm locuri de muncă în Uniunea Europeană, deoarece tinerii, în special, nu pot avea un viitor fără locuri de muncă.”

S&D este cunoscută și ca Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților. Iratxe García Pérez prezidează cel de-al doilea grup ca mărime din Parlament, după PPE. Au 154 de locuri, din aproape toate țările UE, în afară de Cehia și Irlanda.

Iratxe García Pérez / Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European – Spania: “Grupul S&D dorește să lucreze și să se implice într-o Europă deschisă, o Europă a susținerii, o Europă diversă și dreaptă, o Europă care oferă oportunități tinerilor, o Europă care reduce inegalitățile. Este angajamentul familiei noastre politice și, pe parcursul a cinci ani, ne vom gândi doar la cetățenia europeană și la modul de a îmbunătăți viața bărbaților și femeilor din Europa.”

108 membri ai Parlamentului fac parte din noul grup liberal-democrat Renew Europe. Dacian Cioloș conduce al treilea grup ca mărime din Parlament. Membrii săi provin din 15 țări ale UE.

Dacian Cioloș / România: “Grupul nostru este un grup din centrul Parlamentului European, puternic orientat către cetățeni, apărând valori precum libertatea, drepturile individuale, prosperitatea, sustenabilitatea în Europa precum și dezvoltarea economică și socială echilibrată.”

Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, sau Verzii/ALE, este o coaliție formată din patru partide, condusă de Philippe Lamberts și Ska Keller. Au 74 de membri și se concentrează pe “o societate mai dreaptă, mai sustenabilă și mai democratică. Acestea sunt cele trei axe ale ecologiei politice, cele trei fibre ale ADN-ului său. Ele nu pot fi separate una de alta” – spune Philippe Lamberts / Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană.”

Grupul Identitate și Democrație, cunoscut și sub numele de ID, este un grup nou în Parlamentul European. Înființat după alegerile europene din 2019, acesta are 73 de membri. Președintele său este italianul Marco Zanni.

Marco Zanni / Grupul Europa Libertății și Democrației Directe – Italia: “Motto-ul nostru pentru cooperarea în UE în următorii cinci ani va fi „haideți să facem mai puține împreună, dar mai bine” și să încercăm să arătăm câteva rezultate concrete și pozitive cu privire la politica noastră comună pentru cetățenii UE“.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, sau ECR pe scurt, are 62 de membri din 15 țări ale UE, ceea ce îl face al șaselea grup din Parlament. Ryszard Legutko co-prezidează grupul, alături de Raffaele Fitto.

Raffaele Fitto / Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni – Italia: “Apărarea este rolul statului, al Parlamentului. Relația cu teritoriul este fundamentală. Aceasta este una dintre pietrele de temelie ale grupului nostru. Suntem euro-realiști. Nu dorim să anulăm nimic din ce s-a făcut, dar totodată, suntem convinși că modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum este îngrozitor și este necesar să schimbăm profund această Europă.”

Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică sau GUE/NGL pe scurt reunește 41 de membri din patru partide mai mici, cu agende politice similare. Martin Schirdewan și Manon Aubry sunt co-președinți ai acestui grup.

Martin Schirdewan / Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică – Germania: “GUE/NGL este grupul de stânga din Parlamentul European, opoziția democratică de stânga de aici, din Parlament, care luptă pentru egalitate socială, pentru o politică pașnică, pentru o politică comercială echitabilă și pentru drepturile omului.

Aceste grupuri vor dezbate, analiza și contura politica europeană pentru următorii cinci ani.

sursa: Multimedia Centre / Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.