La Râmnicu Vâlcea au fost deschise rampele la pasajul Tudor Vladimirescu și artera de legătură între bulevardele Nicolae Bălcescu şi Tineretului

Avansări în grad la IPJ Vâlcea, în cadrul unei şedinţe festive prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României
29/11/2019
Avocatul Paul Angelescu a plecat în lumea celor drepți
29/11/2019

Vineri, 29 noiembrie 2019, la ora 16.00, printr-un moment festiv la care au participat sute de locuitori ai municipiului Râmnicu Vâlcea, artera de legătură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi bulevardul Tineretului şi rampele la pasajul Tudor Vladmirescu au fost deschise traficului auto, pentru bicicilişti şi pietoni.

Evenimentul la care au participat, pe lângă primarul Mircia Gutău şi viceprimarii Carmen Preda şi Eusebiu Veţeleanu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, parlamentari, consilieri locali şi reprezentanţi ai mai multor instituţii publice locale, a debutat printr-o rugăciune de binecuvântare rostită de părintele-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pr. Mercurie Daniel Apostol, urmată de o paradă de maşini de epocă, de momentul artistic ”Arc peste timp” al actorilor Teatrului Municipal ”Ariel”, de un concert al Fanfarei ”Gabriel Chaborschi” de la Palatul Copiilor şi de tăierea panglicii pe una din rampele de acces pe pasajul Tudor Vladimirescu.

În adresarea sa, primarul Mircia Gutău a recunoscut că sentimentul care îl încearcă la acest moment deosebit este unul de mândrie şi de bucurie că a finalizat o investiţie de o importanţă extraordinară pentru întregul municipiu, parte dintr-unul din cele mai importante proiecte cu finanţare europeană accesate de administraţia locală. Totodată, edilul-şef a precizat că această investiţie este integrată într-un efort investiţional de aproape 20 milioane de euro, care a început în 2008, cu inaugurarea primul segment al bulevardului Dem Rădulescu.

Descriere

Proiectul ”Construirea unei artere de legătură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi bulevardul Tineretului spre nord de la intersecţia acestuia cu strada Gib Mihăescu, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran de pe bulevardul Tudor Vladimirescu şi achiziţionarea de autobuze cu combustibili alternativi” a fost depus de Municipiul Râmnicu Vâlcea în data de 9.10.2018. Principalele activităţi din cadrul acestui proiect sunt reprezentate de execuţia lucrărilor la obiectivele de investiţii ”Prelungirea bulevardului Tineretului spre nord între strada Gib Mihăescu şi strada Libertăţii ”, ”Artera de legătură între bulevardul  Nicolae Bălcescu şi bdul. Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran” şi achiziţia a 7 autobuze cu combustibil alternativ. Până în prezent, au fost finalizate lucrările la primele două obiective, iar achiziţia de autobuze este în procedură de licitaţie.

Cronologie

În urma verificării conformităţii cererii de finanţare, în data de 18 decembrie 2018 a fost semnat Contractul de finanţare nr. 3628, cod SMIS 126678 pentru o contribuţie nerambursabilă de 25.882.733,85 lei din valoarea totală a proiectului de 70.212.360,50 lei. Data de finalizare a contractului de finanţare este 30.06.2020.

În data de 14.06.2017 a fost semnat Contractul de lucrări pentru obiectivul ”Prelungire b-dul Tineretului spre nord între str. Gib Mihăescu şi str. Libertăţii”; lucrările au fost finalizate în 08.12.2018, iar în 12.02.2019 a fost semnat procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

În data de 13.09.2019 a fost semnat Contractul de lucrări pentru obiectivul ”Arteră de legătură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi Bulevardul Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran”; lucrările au fost demarate în 08.10.2018.

De asemenea, în ceea ce priveşte achiziţia de autobuze în cadrul proiectului, până la data limită de ofertare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice de 10.09.2019, trei firme au depus oferte în cadrul procedurii de selecţie a furnizorului celor 7 autobuze articulate, cu lungime de 18 m şi alimentate cu gaz natural comprimat; la acest moment, ofertele sunt în evaluare.

Obiective şi rezultate

Prin proiect se urmăreşte reducerea emisiilor de CO2 din municipiu prin promovarea şi susţinerea transportului public local şi a mijloacelor de transport nemotorizate, prin reconfigurarea actualelor trasee 5 şi 6 de transport public local efectuat de ETA SA şi înfiinţarea unui nou traseu 13. Aceste linii de transport vor realiza legătura între cartierul Ostroveni şi cartierele Nord şi Goranu, fără să mai tranziteze zona centrală şi zonele cu barieră de cale ferată din municipiu, reducându-se astfel timpii de parcurs prin creşterea vitezei de deplasare, astfel încât transportul public să devină o alternativă viabilă pentru locuitorii municipiului.

Noile rute vor fi deservite de mijloacele de transport ce vor fi achiziţionate prin proiect, respectiv cele 7 autobuze cu gaz natural comprimat (CNG). De asemenea, s-a realizat extinderea reţelei de piste pentru biciclişti cu o lungime de 260 m, trotuare pentru pietoni şi două staţii de autobuz.

În urma amenajărilor făcute în cadrul proiectului a rezultat o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp de spaţiu verde, pe care s-au plantat copaci şi arbuşti decorativi.

Măsurile propuse vor contribui la scăderea anuală a deplasărilor cu autoturismele personale, la reducerea emisiilor de CO2 generate de transport, precum şi la creşterea numărului de pasageri/pietoni/biciclişti.

2 Comments

 1. Aurica says:

  Un proiect de rahat, un primar hoț.
  I-a ganditi-va cum era daca lasau bezile laterale de pe ambele poduri si coboare exact in sensul giratoriu facut acum, cum ar fi fost? Va spun eu:
  – costuri de trei ori mai mici decat megalomania asta de bretele, bani dati firmei primarului;
  – iesiri pe toate directiile posibile nu ca acum, daca vi dinspre centru si vrei sa cobori spre nord, mai intai cobori spre Ostroveni pana la sensul giratoriu de la kaufland ca mai apoi sa te intorci sa ajungi sub pod si spre nord;
  – posibilitatea ca acest bulevard sa continue pe 4 bezi pana in zona nord pe langa calea ferata; asa a blocat orice posibilitate sa duci bulevardul spre nord. Astea sunt motivele pentru care aceasta lucrare nu reprezinta decat o megalomanie de-a primarului cu scopul de a fura bani.

 2. Aurica says:

  Un proiect de rahat, un primar hoț.
  I-a ganditi-va cum era daca lăsau bezile laterale de pe ambele poduri să coboare exact in sensul giratoriu facut acum, cum ar fi fost?
  Va spun eu:
  – costuri de trei ori mai mici decat megalomania asta de bretele, bani dati firmei primarului Alexconstruct;
  – iesiri pe toate directiile posibile nu ca acum, daca vi din centru pe Tudor Vladimirescu si vrei sa mergi spre nord, mai intai cobori spre Ostroveni pana la sensul giratoriu de la kaufland ca mai apoi sa te intorci sa ajungi sub pod si spre nord;
  – posibilitatea ca acest bulevard sa continue pe 4 bezi pana in zona nord pe langa calea ferata; asa a blocat orice posibilitate sa duci bulevardul spre nord.
  Astea sunt motivele pentru care aceasta lucrare nu reprezinta decat o megalomanie de-a primarului cu scopul de a fura bani.
  Daca gresesc va rog sa explicati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.