Comunicat de presă emis de Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România

Primăria Râmnicu Vâlcea îl aduce pe Moş Crăciun în Scuarul Mircea cel Bătrân
20/12/2019
Șefului Apărării din Armata Canadiană în vizită la baza militară Mihail Kogălniceanu
23/12/2019
Anunț - Elaborare Studiu de Fezabilitate la Obiectivul Pod pe DN7 km 239 + 376

Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România ”COLUMNA”, organizație care reprezintă interesele a peste 20.000 de salariați din administrația publică, asistență socială, justiție și sistemul instituțional Administrația Națională Apele Române, DEZAPROBĂ intenția Guvernului României de a promova prin procedura asumării răspunderii proiectul de lege privind modificarea OUG nr. 114/2018 și a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2020.

Considerăm că promovarea acestor acte normative, prin ocolirea dezbaterilor parlamentare, este inacceptabilă; în mod similar, modificarea Legii Salarizării fără consultarea organizațiilor sindicale, reprezintă o chestiune la fel de gravă.

Atragem atenția că măsurile propuse vor afecta grav veniturile salariaților din toate sectoarele bugetare:

– diminuarea veniturilor nete prin raportarea sporurilor pentru condiții grele și pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un procent din salariul minim pe economie și nu la salariul de bază cum se întâmplă în cazul altor sporuri, fiind, din această perspectivă, o măsură profund neconstituțională;

– înghețarea indemnizației de hrană la valoarea din 2019, deși salariul minim pe economie va crește cu 7,2% din 2020;

– menținerea plafonării sporurilor la nivelul anului 2018, în contextul în care o serie de angajatori nu acordă nici la această dată sporurile prevăzute de lege, ceea ce însemnă că acestea nu se vor acorda nici în anul 2020;

Solicităm Guvernului României să procedeze, de urgență, la consultarea organizațiilor sindicale și să renunțe la intenția de a promova acte normative de o asemenea importanță, cu impact asupra veniturilor a peste 1,3 milioane de salariați, prin asumarea răspunderii.

În contextul menținerii proiectelor de actelor normative, atât ca modalitate de adoptare cât și ca prevederi propuse, Federația Columna își rezervă dreptul ca, în urma consultării organizațiilor afiliate, să recurgă la orice formă de protest sindical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.