Șefului Apărării din Armata Canadiană în vizită la baza militară Mihail Kogălniceanu

Anunț - Elaborare Studiu de Fezabilitate la Obiectivul Pod pe DN7 km 239 + 376
Comunicat de presă emis de Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România
20/12/2019
Consiliul Județean Vâlcea: Cerere de rambursare verificată și validată
24/12/2019

foto: Mirela Vîță

Astăzi, 23 decembrie 2019, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, l-au primit în baza militară Mihail Kogălniceanu pe șeful Apărării din Armata Canadiană, generalul Jonathan H. Vance, aflat în vizită în România.

Pe timpul întâlnirii, oficialii au abordat aspecte privitoare la situația de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre, precum și stadiul cooperării între armatele României și Canadei în cadrul NATO, ONU și OSCE, dar și bilateral. Totodată, a fost subliniată coerența Parteneriatului româno-canadian în contextul aliat al regiunii Mării Negre, fiind exprimată aprecierea pentru continuarea participării active a forțelor armate canadiene la activitățile de instruire în comun cu militarii români, în special în domeniile aerian și maritim, evidențiindu-se prezența aeronavelor canadiene în cadrul misiunilor de poliție aeriană consolidate, precum și a navelor de luptă în cadrul grupărilor navale permanente aliate.

La finalul întâlnirii, atât ministrul Nicolae Ionel-Ciucă, cât și generalul-locotenent Daniel Petrescu i-au mulțumit generalului Jonathan H. Vance pentru contribuția avută la consolidarea capacității operaționale a Armatei României, pentru susținerea inițiativelor regionale aflate în derulare, cât și pentru sprijinul acordat detașamentului românesc care execută evacuarea aeromedicală în Mali.

În cadrul aceluiași eveniment, generalul-maior Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, a decorat 16 militari canadieni cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, pentru modul în care aceștia și-au îndeplinit misiunile în cadrul detașamentului de Poliție Aeriană, misiuni executate în cooperare cu militarii Forțelor Aeriene Române.

* * *

Canada participă în prezent, cu personal și aeronave de luptă CF-18, la misiuni de poliție aeriană consolidată, pentru descurajarea acțiunilor agresive în proximitatea spațiului aerian național și al NATO. De asemenea, Forțele Aeriene Regale Canadiene au mai executat misiuni în comun cu Forțele Aeriene Române și în anii 2014, 2016, 2017 și 2018 la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

În domeniul maritim militarii canadieni au participat la exercițiul SEA SHIELD, precum și la misiuni în cadrul prezenței avansate adaptate (tFP) și Grupării Navale Permanente Aliate (SNMG2). Canada contribuie cu personal de stat major în cadrul unităților NATO de pe teritoriul României, Divizia Multinațională Sud-Est și Brigada Multinațională Sud-Est. Misiunile desfășurate în comun asigură dezvoltarea capacității de reacție și a celei de descurajare, ca parte a planului NATO de întărire a flancului estic al Alianței, precum și consolidarea interoperabilității între forțele aeriene române și canadiene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.