Povestea a 20 de ani de ‘Români în UK’ – o seară de bucurie și Dor la 1 Belgrave Square – sediul ICR Londra

SCM Râmnicu Vâlcea a învins IK Savehof cu 28 – 20
29/02/2020
Primăria Râmnicu Vâlcea susține Plogging pentru România, mișcare ecologică prin alergare și sport, ce curăță de gunoaie zonele verzi
01/03/2020

www.romani.co.uk

“Nimic în viaţă nu este o coincidenţă”- a devenit motto-ul serii de aniversare a 20 de ani de la înfiinţare a Români în UK, primul site al romanilor din UK.  

Spunem asta deoarece pe 20 Februarie 2020 Români în UK a împlinit 20 de ani. Am marcat acest eveniment la 1 Belgrave Square, sediul Institutului Cultural Roman din Londra având alături de noi reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, ICR, prieteni şi membrii ai comunităţii româneşti din Londra şi nu numai care în cei 20 de ani de existenţa a Români în UK au jucat un rol activ în viaţa comunităţii.

Când te gândeşti la Români în UK, spui o poveste personală care se îmbină cu istoria recentă a comunităţii româneşti din UK, o poveste a unei comunităţi fondată de Mădălina Benson în urmă cu 20 de ani care a simţit nevoia să comunice şi să informeze puţinii romani care trăiau atunci în Regatul Unit.

Am încercat prin această aniversare importantă pentru noi, cei câţiva care uitându-ne astăzi înapoi nu dintr-o simplă coincidenţă am creionat şi adăugat conţinut acestei poveşti să surprindem cu această ocazie momentele culminante ale acestor 20 de ani. 1325 de fotografii din arhivă de 120,000 de fotografii realizate de Inno Brezeanu şi-au găsit locul în sala evenimentului, formând mici pereţi de poveste.

Ediţiile tipărite ale ziarului Român în UK, fondat în anul 2005 la Londra şi devenit partener al Români în UK încă de la prima ediţie au fost expuse pentru a fi răsfoite. Am simţit răsfoind aceste pagini îngălbenite de vreme, acum după Brexit, cum istoria se repetă şi recitind titlurile primelor pagini, interviuri şi luări de poziţie tipărite în urmă cu 15 ani cum istoria pare să se repete.

Emoţie, bucurie, dor, drag, admiraţie, o altă perspectivă a ceea ce a fost şi a devenit comunitatea romanilor din UK în ultimii 20 de ani sunt câteva din cuvintele rostite de prietenii Români în UK care au fost alături de noi în această seară aniversară.

În deschiderea evenimentului Magda Stroe, director al Institutului Cultural Român din Londra a vorbit despre rolul Români în UK în viaţa comunităţii româneşti de la Londra. Magda Stroe a citit în încheiere un mesaj emoţionant al Ruxandrei Trandafoiu, lector în Studiul Comunicării la Universitatea Edge Hill, autoare a cărţii Diaspora Online despre rolul pe care www.romani.co.uk l-a avut în dezvoltarea comunităţilor româneşti online din diaspora.

Laura Popescu, prim colaborator în cadrul Ambasadei României la Londra a vorbit despre munca de pionierat făcută de Români în UK de-a lungul celor 20 de ani în presă de diaspora şi despre sprijinul pe care Români în UK l-a oferit comunităţii prin informare, analize şi reprezentare.

Cum altfel decât cu mult suflet şi emoţie poţi să vorbeşti despre un proiect care a devenit mai mare decât puteai să îţi imaginezi vreodată? În cuvinte puţine dar pline de semnificaţie, Inno Brezeanu a povestit celor prezenţi despre povestea celei mai mari comunităţi online a românilor din UK, www.romani.co.uk

Cunoscut la Londra ca webmaster al Romani.co.uk, dar şi că cel care a realizat cea mai longevivă foto-cronica a istoriei comunităţii româneşti din UK, cel care organizează de câţiva ani buni concerte de muzică românească altfel pentru oameni faini, Inno a vorbit despre evoluţia Romani.co.uk prezentând totodată într-un film de câteva minute momentele marcante ale evoluţiei comunităţii româneşti din UK din perspectiva Români în UK.

Este dificil să spui în câteva cuvinte povestea a 20 de ani de activitate. Este foarte dificil să descrii ce a devenit comunitatea. Unii dintre voi vă amintiţi că această comunitate online a fost fondată de Mădălina Benson în urmă cu 20 de ani cu scopul de a uni în mediul online o comunitate de români. Într-o tragedie am pierdut-o pe Mădălina în urmă cu 18 ani.” – Inno Brezeanu

Citându-l pe “filozoful modern” Forest Gump, Inno a făcut o trecere în revistă a tuturor şefilor de misiune cu care Români în UK a colaborat – 4 ambasadori şi 6 şefi de misiune.

Printr-un scurt video Inno a prezentat celor prezenţi în ce s-a transformat idea Mădălinei Benson: o comunitate extraordinară, dinamica şi diversificata, care a trecut de la zeci la sute, mii şi zeci de mii de uşeri online, momente grele şi momente fantastice atât că români cât şi că migrant în UK.

Prezent la eveniment, Andrew Benson, soţul Mădălinei Benson, decedată la vârsta de doar 28 de ani într-un tragic accident provocat de neglijenţa medicală a vorbit despre conceptul şi începuturile www.romani.co.uk, despre soţia sa care s-a dedicat mereu ajutorării celor vulnerabili, fiind molipsitor de optimistă, darnică şi un om pentru oameni. El este convins că Maddy nu putea să găsească o persoană mai potrivită decât Inno pentru a duce mai departe proiectul ei Romani.co.uk. Andrew Benson a declarat totodată că este emoţionat de încărcătură istorică pe care prezentarea proiectului la aniversarea a 20 de ani o are, fiind convins că fosta sa soţie ar fi fost mândră de ceea ce a lăsat moştenire comunităţii şi le-a mulţumit Cristinei Irimie şi lui Daniel Furculeșteanu pentru rolul jucat în dezvoltarea şi continuarea proiectului alături de Inno.

Cristina Irimie a mulţumit celor prezenţi pentru contribuţia pe care fiecare dintre ei au adus-o poveştii comunităţii Români în UK, lui Inno Brezeanu pentru dedicarea continua în acest proiect, pentru că este cel care nu se dă niciodată bătut şi care nu renunţa la a continua, lui Daniel Furculeșteanu care a călătorit din afara Uniunii Europene unde lucrează acum pentru a fi alături de fosta sa echipă în acest moment special. “ Uitându-mă la fotografii, la ediţiile ziarului Români în UK, la tot ceea am realizat împreună cu o mână de oameni, mă simt binecuvântată că am putut trăi atâtea momente emoţionante, şi cred că povestea aceasta ne aparţine nouă tuturor pentru că a fost şi va rămâne o poveste despre oameni, oferind posibilitatea ca noi, cei implicaţi să prezentăm problematicile celor vulnerabili pentru a le face auzite. “

În încheierea discursurilor, David Webster, în prezent director al filialei londoneze a Camerei de Comerţ Britanico-Române, a vorbit despre rolul important pe care Inno Brezeanu şi Cristina Irimie prin proiectul Români în UK l-au avut în creionarea istoriei recente a comunităţii româneşti din UK în cei 20 de ani de activitate, despre dedicarea şi perseverenţa cu care aceştia se implica în promovarea altor proiecte şi despre importanţa pe care Români în UK o va avea în contextul Brexitului pentru viitorul comunităţii româneşti.

Şi pentru că tot a fost o seară care a trezit multe doruri de vremuri frumoase, dor de oameni extraordinari care au jucat un rol important în istoria recentă a comunităţii româneşti de la Londra şi nu mai sunt printre noi, precum prinţesa Marina Sturdza, arhitectul Şerban Cantacuzino, dor de oficiali care au jucat un rol definitoriu în perioada pre şi post aderării României la Uniunea Europene şi în militarea pentru drepturile românilor în UK dar şi în prezentarea comunităţii româneşti, Inno Brezeanu a dedicat celor prezenţi un moment muzical extraordinar interpretat de Mădălina Pavăl şi formaţia sa, cu titlul Oamenii se fac Dor .” Toți avem dorurile noastre. De casă, de părinți, de iubiți, de copilărie. Oamenii se fac dor nu e doar o metaforă. Noi chiar ne facem dor. Pe bune. Zi de zi. Ne e dor de cineva, dar şi noi lipsim cuiva. Ne despărţim. Ne pleacă prietenii departe. Ne vedem părinţii la sărbători. Pierdem bunici şi oameni dragi. Viața e un dor continuu care nu se poate descrie prea ușor. Ştii doar cum se simte. Este extraordinar că se poate pune pe muzica ce nu se poate spune pe gură. Asta face doina românească şi asta încerc şi eu”, povestește Mădălina.”.

Seara s-a încheiat cu mâncare românească pregătită cu drag de restaurantele Corneliuș şi Casa Românească, parteneri de-a lungul anilor ai Români în UK, poveşti cu dor şi bucurie printre fotografiile expuse, o energie radianta şi binecuvântare – cam asta ar fi o relatare a noastră, cei ce am fost acolo, pentru a sărbători 20 de ani de Români în UK.

Iar pentru că noi, la Români în UK, credem că povestea noastră merge mai departe pentru că “ Împreună ne este Mai Uşor!” dorim să mulţumim în mod special Ambasadei României la Londra şi Institutului Cultural Român pentru că ne-au fost alături în toţi aceşti ani, chiar şi atunci când, fiind presa, am ridicat problematici care poate au fost incomode, sau când am surprins vocea străzii şi strada strigă. Mulţumim celor care ne-au fost alături, celor care prin fiecare mic sau mare proiect au ajutat comunitatea românilor din UK să crească, celor care s-au bucurat sau plâns cu noi, ne-au criticat şi ne-au învăţat.

Am învăţat în toţi aceşti 20 de ani împreună ca în viaţă sunt oameni care vin şi pleacă, indiferent de profesia sau vocaţia lor: diplomaţi, artişti, politicieni, preoţi, voluntari, doctori, constructori, editori, jurnalişti, oameni de afaceri, prinţese şi arhitecţi, cameriste sau ospătari, doctoranzi, profesori şi studenţi, migranţi care vin pentru o perioadă şi rămân o viaţă, alţii care vin pentru totdeauna dar la un moment dat nu îşi mai găsesc locul şi pleacă.

Am învăţat că a trăi momente alături de oameni extraordinari, de oameni simpli, de oameni care pun suflet în ceea ce fac, de oameni care decid să îşi spună povestea în momente critice chiar dacă îşi asumă să fie criticaţi sau stigmatizaţi, este un mare privilegiu. Şi suntem, după 20 de ani, privilegiaţi să avem această minunată moștenire – a unei istorii de comunitate pe care împreună cu toţi cei implicaţi am scris-o.

Ce am făcut în 20 de ani la români în UK? Iată un scurt video al activităţii noastre, o scurtă prezentare a  istoriei comunităţii Români în UK.

Album foto: Daniel Furculeșteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.