Primarul Mircia Gutău aduce precizări cu privire la controlul efectuat de Garda de Mediu la Pieţe Prest

E timpul pentru prima întâlnire? TOP 3 motive pentru care NU trebuie să porți sandale
20/05/2021
PROFM, trendsetters 2020
22/05/2021

Ca urmare a unor interpretări lansate în spaţiul public în urma sancţiunilor acordate după controlul efectuat de Garda Naţională de Mediu la Pieţe Prest SA şi la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru o cât mai corectă informare a cetăţenilor se fac următoarele precizări:

Pieţe Prest SA a solicitat încă din anul 2017 Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea aviz de tăiere pentru trei molizi din cartierul Nord care prezentau pericol de prăbuşire în cazul unor evenimente meteorologice de mare intensitate; răspunsul primit din partea APM Vâlcea a fost, însă, unul evaziv şi la modul general. Justeţea solicitării Pieţe Prest SA a fost confirmată – din păcate – în anul 2018, când unul dintre molizi a fost doborât de vânt, producând pagube materiale proprietarilor de autoturisme din zonă.

Ca urmare a acestui fapt, dar şi în baza celor opt adrese transmise de asociaţia de proprietari în ultimii ani, Pieţe Prest a făcut din nou demersuri, în anul 2019, pentru avizarea eliminării celorlalţi doi molizi amplasaţi pe strada Rapsodiei şi pe aleea Primăverii – unul înclinat periculos, iar celălalt aflat la doar 2 metri de intrarea în bloc. În absenţa unui răspuns şi din dorinţa de a nu pune în pericol siguranţa oamenilor şi a bunurilor, în luna noiembrie 2020 Pieţe Prest SA a decis tăierea acestor arbori înaintea emiterii unui aviz de către APM Vâlcea.

În ceea ce priveşte sancţionarea Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru neactualizarea Registrului Local al Spaţiilor Verzi, o astfel de actualizare, ce implică aprobarea Legislativului local printr-o Hotărâre de Consiliu, nu se poate face efectiv după fiecare modificare a suprafeţelor de zone verzi sau după fiecare plantare sau tăiere de arbori.

Actualizarea Registrului Local al Spaţiilor Verzi este o procedură în derulare la acest moment, care ia în considerare plantările de arbori din ultima perioadă, precum şi parcurile şi spaţiile verzi nou amenajate, şi va fi supusă aprobării Consiliului Local într-o şedinţă viitoare.

Având în vedere cele de mai sus, administraţia locală a decis contestarea în instanţă a sancţiunilor primite. Am încredere că instanţele de judecată vor decide că societatea Pieţe Prest SA şi Municipalitatea Râmnicului au acţionat în spiritul legii, având drept singur scop protejarea locuitorilor Râmnicului şi bunurile acestora.

Mircia Gutău,
Primar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.