Premiul publicului LUX 2021 a fost câștigat de filmul documentar COLECTIV

Accident rutier cu două victime produs în comuna Lădești
13/06/2021
Restricții de circulație rutieră la Băbeni, Blidari, Voineasa și Câineni
14/06/2021

Filmul documentar românesc „Colectiv” câștigă Premiul publicului LUX 2021, ales de publicul european și de membrii Parlamentului European. Regizorul și producătorul Alexander Nanau a prezentat o echipă de jurnaliști în timp ce descopereau corupția pe scară largă în sistemul de sănătate din România, în urma unui incendiu mortal.

Câștigătorul Premiului publicului LUX 2021 este… „Colectiv”, Alexander Nanau!

Pentru prima dată, publicul european a putut vota câștigătorul împreună cu membrii Parlamentului European.

Povestea filmului „Colectiv” începe în 2015, când a izbucnit un incendiu într-un club de noapte din București. 27 de tineri au murit și 180 au fost răniți. Dar, acesta a fost doar începutul tragediei. Victimele cu arsuri grave au continuat să moară în spital, chiar dacă rănile nu erau de natură a le pune viața în pericol.

Alexander Nanau: “Acesta este, în primul rând, un premiu pentru victime și familiile lor, pentru cei pentru care încă nu s-a făcut dreptate în România, cinci ani mai târziu. Nu a existat nicio compensație, nimeni nu a fost încă găsit vinovat.”

Filmul prezintă o echipă de jurnaliști a căror investigație dezvăluie o rețea de corupție din sistemul de asistență medicală din România, care s-a întins de la spitale până la cel mai înalt nivel, la Ministerul Sănătății național.

Alexander Nanau: “Acesta este, de asemenea, un premiu pentru rezistența și curajul cetățenilor normali care au ieșit în față, au spus adevărul și au schimbat societatea românească în 2016.

Filmul este o expunere captivantă a unui scandal care a ucis zeci de oameni și a schimbat un guvern.

Alexander Nanau: “Trăim în vremuri de populism. Trăim vremuri în care partidele politice uită că sunt acolo pentru a-și servi cetățenii și trăim vremuri în care adevărul este mai important ca niciodată pentru a nu ne pierde societățile democratice.

„Colectiv” arată cum o presă liberă are puterea de a expune adevărul, de a cere dreptate și de a susține democrația.

sursa: Parlamentul European

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.