Ce ar trebui să știe TOȚI profesorii și elevii din Vâlcea despre platformele de predare online

Iată 3 lucruri pe care nu le știai despre cursele cu autocarul
12/07/2021
Tânăr cercetat penal după ce a luat banii găsiți în baia unei unități comerciale din Horezu
13/07/2021

A început vacanța de vară pentru profesori și elevi, dar posibilitatea revenirii la predarea online nu poate fi eliminată complet. Pandemia încă nu s-a încheiat, iar apariția unor noi tulpini de virus ne poate rezerva surprize. Mulți profesori și elevi au întâmpinat dificultăți în folosirea platformelor online. Perioada verii poate fi folosită, însă, pentru a acumula mai multe informații pentru modalitățile de utilizare a acestora.

Cele mai eficiente metode de predare online în anii 2020 și 2021

Deși în acest moment se preconizează revenirea fizică la școală în toamnă, posibilitatea apariției unui nou val pandemic nu poate fi eliminată complet. Răspândirea noilor tulpini mai contagioase în țările vestice ar putea afecta, în curând, și România.

Ținând cont de acest risc, este bine ca profesorii, elevii și părinții să se informeze din timp în legătură cu platformele de predare online. Perioada verii poate fi folosită pentru informare, acoperirea lacunelor și pregătirea din timp pentru această situație.

Iată care au fost cele mai folosite 5 platforme în 2020 și 2021:

  • Google Classroom

Este principala platformă recomandată de Ministerul Educației Naționale pentru predarea online. Pentru utilizarea acesteia este nevoie de activarea licenței Google. De asemenea, pentru toți utilizatorii trebuie creat câte un cont. Aici se pot încărca materialele didactice și temele efectuate de către elevi. De asemenea, se pot trimite mesaje, posta anunțuri și link-uri. Profesorii au, astfel, posibilitatea de a pune note pe materialele trimise de elevi.

  • Google Meets

Pentru întâlnirile video online, însă, se utilizează Google Meets. În perioada ianuarie-aprilie 2020, Google Meets a atins 100 de milioane de utilizatori zilnic, la nivel mondial. Aplicația poate fi accesată în Google Play. În prezent, la o întâlnire pot participa până la 250 de persoane, fapt care oferă posibilitatea predării simultane la clase paralele. Utilizarea este gratuită pentru ședințele de maximum 60 de minute.

  • Zoom

În aceeași perioadă menționată mai sus, Zoom a ajuns la 200 de milioane de utilizatori pe zi. A fost cea mai folosită metodă de predare online și în România. Acest program de teleconferință video poate fi folosit gratuit timp de 40 de minute/ședință, pentru maximum 100 de participanți.

  • Microsoft Teams

Platforma este asemănătoare cu cele Google Meets și Zoom. Permite transmiterea de materiale și anunțuri în timp real. Oferă posibilitatea comunicării audio-video în timp real, a stocării de fișierelor și de integrare a aplicațiilor.

  • Easyclass

Este un sistem gratuit, privat, la care elevii se pot conecta cu ajutorul unui cod transmis de către profesor. Aici pot fi încărcate lecții, teme, posta anunțuri și efectua teste. Easyclass este o organizație non-profit care a creat acest sistem exclusiv pentru profesori, elevi sau studenți. Și această platformă este recomandată de Ministerul Educației Naționale din România.

Pe lângă familiarizarea cu utilizarea acestor platforme, țineți cont și de importanța unei bune conexiuni la internet și la calitatea device-urilor (telefon, tabletă, laptop). Dacă majoritatea elevilor folosesc tabletele, cei mai mulți profesori folosesc laptopul.

Vacanța este un foarte bun moment pentru verificarea și eventual repararea sau îmbunătățirea acestor aparate. În special dacă ați observat dificultăți în funcționare, este bine să apelați la un service pentru laptop

Alegeți întotdeauna o firmă sigură și nu încercați să „reparați” singuri problemele, mai ales dacă nu aveți pregătire în domeniu. Una dintre cele mai cunoscute firme specializate în reparații hardware și software este Depanarelaptop.ro.

Așadar, ținând cont de trei elemente: perfecționarea în utilizarea platformelor online, asigurarea unei surse bune de internet și întreținerea/repararea dispozitivelor, atât profesorii, cât și elevii se pot asigura din timp că predarea online va funcționa fără probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.